ua en ru

Рада хоче дати право довічно ув'язненим на УДО

Рада хоче дати право довічно ув'язненим на УДО Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 239 нардепів

Народні депутати з чотирьох спроб не підтримали у першому читанні законопроект № 2292 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням". За відповідне рішення проголосували 239 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявила співавтор законопроекту - нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Луценко, даний документ дозволить привести українське законодавство у відповідність до Європейських стандартів і практики.

Вона зазначила, що в українському законодавству для покарань, що обмежені строками, існує право звільнитись умовно достроково при виконанні низки умов, а для довічно позбавлених волі такого права немає. "Тому ми пропонуємо її ввести", - сказала Луценко.

Так, законопроект пропонує внести зміни до статей 81, 82 Кримінального кодексу України, передбачивши уведення можливості заміни невідбутої частини покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням й умовно-дострокового звільнення (УДЗ) таких засуджених.

Документ пропонує надати можливість застосувати умовно-дострокове звільнення від відбування покарання до осіб, які засудженні до довічного позбавлення волі, після фактичного його відбування не менше 15 років, а також здійснити заміну довічного позбавлення волі на позбавлення волі на певний строк актом Президента про помилування без можливості подальшої заміни покарання на більш м'яке.

Також пропонується встановити перелік осіб, що можуть подати клопотання про помилування. За такими особами встановити адміністративний нагляд на строк до 5 років.

Законопроектом також пропонується можливість заміни невідбутої частини покарання більш м'яким.

Крім того, зміни до частини сьомої статті 154 цього Кодексу встановлюють механізм повторного розгляду питань умовно-дострокового звільнення уразі попередньої відмови в цьому.

Також пропонується внести зміни до статей 64 та 68 Кримінального кодексу щодо удосконалення процедуру призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі, виключивши можливість засудження до цієї міри покарання осіб, які обвинувачуються у вчиненні готування чи замаху на злочин, а також пособників, які безпосередньо не приймали участі у вчиненні злочину.

"Це забезпечить запровадження більш диференційованого підходу до вибору мір покарання та дотримання принципу справедливості й захисту вразливих категорій правопорушників", - йдеться у пояснювальні записці до документу.

Раніше сьогодні Верховна Рада провалила цей законопроект.

Нагадаємо, 7 квітня 2015 р. Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність для комбатів за перевищення повноважень.