ua en ru

Рада достроково припинила повноваження нардепа Артеменко

Рада достроково припинила повноваження нардепа Артеменко Фото: Андрія Артеменка позбавили депутатських повноважень (УНІАН)

Артеменко достроково позбавлений депутатських повноважень

Верховна Рада України сьогодні, 16 травня, підтримала проект постанови №6445 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка. Відповідний документ підтримали 244 нардепа, передає кореспондент РБК-Україна.

"Відповідно до пункту 4 частини другої статті 81 Конституції України Верховна Рада України постановляє: припинити достроково повноваження народного депутата України Артеменка Андрія Вікторовича, обраного в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, Радикальна партія Олега Ляшка, у зв'язку з припиненням громадянства України", - йдеться в постанові.

Перед голосуванням спікер парламенту Андрій Парубій озвучив свою позицію щодо цього питання.

"Тут нема жодного політичного підтексту. Громадянин іноземної держави не може бути народним депутатом України... Ми виконуєм виключно законом передбачену функцію позбавлення депутатського мандату громадянина іноземної держави", - наголосив голова парламенту.

Нагадаємо, на початку травня президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Артеменко громадянства України. Нардеп отримав паспорт Канади, не виходячи з українського громадянства.

У лютому генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що прокуратура Криму порушила проти Артеменко кримінальну справу за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

"Артеменко Андрій Вікторович, будучи народним депутатом України VII скликання, виконуючи свої повноваження відповідно до Закону України "Про статус народного депутата України" в січні 2017 року (більш точна дата не встановлена), перебуваючи за межами України, за попередньою змовою з керівництвом державної влади Російської Федерації, який вчинив державну зраду, а саме надав іноземному державі (РФ) допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, яка виразилася в покликанні до передачі в довгострокову оренду території Автономної республіки Крим, яка у відповідності з Конституцією і законами України є невід'ємною частиною держави, що може сприяти легітимізації тимчасової окупації півострова", - йдеться виписки з кримінальної справи

Наступного дня, 21 лютого, Артеменко був виключений зі складу депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка.