ua en ru

Працівники ЗЗФ і СЗФ провели мітинги під Кабміном і ВР, вимагаючи виконання рішень Президента і уряду

Працівники Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) і Стаханівського заводу феросплавів (СЗФ) 12-13 грудня пікетували Кабінет міністрів, Верховну Раду, Минэнергоугля і ДП "Енергоринок" з вимогою виконання розпорядження Президента України і двох постанов уряду про встановлення економічно обґрунтованої ціни на електроенергію для електрометалургійних підприємств.

"На даний момент встановлена для українських феросплавних заводів ціна на електроенергію - 93 долара за мегават - є максимальною в світі", - заявив начальник плавильного цеху Запорізького заводу феросплавів Сергій Ролко, зазначивши, що іноземні конкуренти українських феросплавних підприємств працюють за тарифами в межах від 20 до 65 дол. за МВт.год.

Нагадаємо, 30 серпня Президент України Віктор Янукович дав письмове доручення №1-1/2340 Кабміну, в якому зажадав до 1 жовтня прийняти заходи по розробці і впровадженню справедливих тарифів для великих електрометалургійних підприємств".

Кабмін 1 жовтня прийняв постанову №912 "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств". Документ зобов'язував в період з 1 жовтня 2012 р. по 1 березня 2013 р. продавати даними підприємствам електроенергію за "оптової ринкової ціни без обліку обсягу дотації для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електричної енергії за регульованим тарифом". 12 листопада Кабмін прийняв ще одну постанову щодо встановлення економічного обґрунтованого тарифу на електроенергію для феросплавних підприємств.

Проте, зазначають керівники феросплавних підприємств, станом на 13 грудня зазначені документи в реальності не працюють. За їх твердженням, причина - в невиконанні урядових рішень радою Оптового ринку електроенергії.

"Коли заплановано розгляд нашого питання, то або засідання Ради ОРЕ переноситься, або наш питання знімається з порядку денного, або з незрозумілих причин не розглядається", - заявив в.о. голови правління Стахановського заводу феросплавів Володимир Солошенко.
В результаті ЗЗФ і СЗФ зупинили роботу.

"Основна причина - невиконання державою взятих на себе зобов'язань. З похідного проекту постанови на момент підписання зник механізм його реалізації. Тобто в період підготовки даного документа, розробленого у відповідь на розпорядження Президента України, були задіяні всі діючі в органах виконавчої влади співробітники ДТЕК. Їх завданням на своїх робочих місцях є захист інтересів роботодавця, і це зовсім не держава", - вважає виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев.

Зазначимо, за 11 місяців 2012 р. ЗЗФ заплатив у бюджети всіх рівнів 165,13 млн грн, СЗФ - 44 млн грн. Обсяг продукції, виробленої українськими феросплавними заводами в 2011 р., у вартісному вираженні перевищував 1% ВВП України.