ua en ru

Працівники "Південмашу" пікетують Мін'юст з вимогою розблокувати рахунки підприємства

Працівники "Південмашу" пікетують Мін'юст з вимогою розблокувати рахунки підприємства Фото: пікет працівників "Південмашу" 31 травня

Кілька сотень працівників держпідприємства пікетують вхід в Міністерство

31 травня вранці кілька сотень працівників держпідприємства "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" ("Південмаш", Дніпро) почали пікетувати вхід в будівлю Міністерства юстиції, вимагаючи від департаменту державної виконавчої служби Мін'юсту зняти арешт рахунків підприємства, повідомляють українські ЗМІ.

Зокрема, як заявив голова профкому "Південмашу" Валерій Васильєв, арешт рахунків підприємства триває два місяці і загрожує зривом міжнародних контрактів "Південмашу" на випуск ракет-носіїв "Зеніт" для програми "Морський старт" і "Наземний старт".

"Нас підтискають терміни виконання контрактів, але ми не можемо нічого зробити, тому що арештовані рахунки. Співробітники два місяці не отримують зарплату. "Південмаш" виграв усі суди і довів, що виконавча служба не мала права заарештовувати розрахункові рахунки. Коли суд виніс остаточне рішення в нашу користь 16 травня, керівник департаменту виконавчої служби відмовився його виконувати, не пояснюючи причину", - заявив він.

Учасники пікету заявляють, що неодноразово намагалися зв'язатися з департаментом виконавчої служби Мін'юсту і надсилали йому 23 травня колективне звернення заводу з вимогою розблокувати рахунки "Південмашу".

altalt

"Заступник директора намагався вийти на рівень міністерства, але безрезультатно. Тому ми вирішили розпочати акцію протесту та вимагаємо зустрічі з міністром, негайного зняття арешту з рахунків і негайного звільнення начальника департаменту, який заарештував рахунки "Південмашу" і відмовляється виконувати рішення суду, де сказано, що його дії незаконні. Це нонсенс, що структура, зобов'язана дивитися за виконанням норм законодавства, сама грубо порушує закони України. Ймовірно, хто цим усім керує, комусь вигідно, щоб "Південмаш" зупинився і більше не працював", - заявив голова профспілки працівників "Південмашу".

altalt

Як повідомляється, департамент державної виконавчої служби Мін'юсту мотивував арешт всіх рахунків "Південмашу" необхідністю виконати рішення суду про стягнення з заводу 400 млн грн заборгованості за електроенергію перед компанією ДТЕК, яка утворилася за 2014-2016 роки. Однак на підприємстві заявляють, що заборгованість "Південмашу" перед ДТЕК була погашена в кінці 2016 року за рахунок бюджету, в рамках заходів з підтримки космічної галузі України.

Разом з тим, за даними ЗМІ, залишився несписанним борг щодо судового збору в сумі 31,9 млн гривень (10% від суми претензій ДТЕК до "Південмашу"). Цю суму департамент державної виконавчої служби вирішив стягнути з "Південмашу" і з цією метою наклав арешт на рахунки підприємства.