ua en ru

Працівники КБ "Південне" вимагають відновити на посаді гендиректора Дегтярьова

Працівники КБ "Південне" вимагають відновити на посаді гендиректора Дегтярьова

За 20 днів звернення підписали вже 7500 громадян. Якщо за наступні два з половиною місяці ця цифра досягне позначки в 25 тисяч, петицію має розглянути президент.

Тисячі працівників КБ "Південне" вимагають відновити на посаді Генерального конструктора - Генерального директора державного підприємства "КБ "Південне" імені М.К. Янгеля" Олександра Дегтярьова, якого було звільнено в односторонньому порядку наказом Голови державного космічного агентства України. Відповідна петиція в кінці лютого з'явилась за сайті президента України.

"Змушені привернути Вашу увагу до ситуації, яка склалася навколо державного підприємства "КБ "Південне" і яку вже складно вважати локальною проблемою, а слід розглядати як загальнодержавну, бо вона стосується найближчого майбутнього успішного високотехнологічного підприємства, що всі роки незалежності України є флагманом ракетно-космічної галузі та промисловості в цілому", - йдеться у тексті звернення.

Крім того, колектив підприємства написав відкритий лист до народних депутатів України, в якому попросив дати оцінку діям Державного космічного агентства України (ДКАУ) та його керівника Любомира Сабадоша.

"За нашим переконанням, під лозунгами реформ у галузі, впровадження системного підходу до управління підприємствами та виливаючи купу безпідставних звинувачень, брехні та бруду на керівника ДП "КБ "Південне", Голова ДКА України намагається змінити керівництво нашого підприємства або відсторонити його від управлінської діяльності, щоб забезпечити більший рівень керованості фінансової діяльності підприємства, - вважають працівники підприємства. - Ми впевнені, що такі дії Голови ДКА України, без перебільшень, призведуть до катастрофічних наслідків як для головного підприємства космічної галузі України, так і для всієї галузі в цілому".

За словами працівників, лише завдяки зусиллям, авторитету та довірі до звільненого керівника КБ "Південне" підприємству досі вдавалось переконувати іноземних партнерів не звертати увагу на ті фактори ризику, що несе для іноземних партнерів ситуація в країні, та продовжувати замовляти нові розробки космічної техніки на підприємствах галузі.

Вчора у відповідь на відкрите звернення колективу до народних депутатів Україні свою підтримку ДП "КБ "Південне" висловив народний депутат Олександр Вілкул. Як сам Вілкул повідомив на брифінгу у Верховній Раді за участю представників підприємства 15 березня 2016 року, за його ініціативи під відкритим зверненням до президента та прем'єр-міністра України у Верховній раді було зібрано понад 35 підписів народних депутатів. Також підтримку підприємству висловили представники ВО "Батьківщини " і Об'єднання "Самопоміч".

Нагадаємо, Дегтярьова було звільнено 23 лютого. Після цього представники трудового колективу вже кілька разів виходили на акції протесту. З мітингувальниками спілкувалися представники місцевої ОГА та ДКАУ, але ситуація так і не змінилась.