ua en ru

Могеріні: працюємо над створенням умов, що гарантують повне припинення вогню

Могеріні: працюємо над створенням умов, що гарантують повне припинення вогню Фото: Федеріка Могеріні (wikimedia.org/Olaf Kosinsky)

Могеріні розповіла про план врегулювання ситуації в Україні

Віце-президент Європейської комісії - високий представник Європейського Союзу в закордонних справах і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що нині її команда активно працює над створенням умов, що гарантують досягнення повного припинення вогню на Донбасі. Про це вона повідомила в інтерв'ю агентству УНІАН.

"Мінські угоди ще повністю не реалізовані, і ми, як і раніше, вважаємо, що вони мають бути. Це мета переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи та обговорення в "нормандському форматі". Мінськими угодами, дійсно, як це було вкрай необхідно, вдалося зупинити небезпечну ескалацію насильства. По-друге, вони надали план врегулювання ситуації, з якою ми стикаємося, таким чином, щоб повністю поважати територіальну цілісність і суверенітет України", - сказала Могеріні.

Вона зазначила, що в ЄС відомо, що бойові дії на Донбасі тривають із жахливими наслідками.

"Ми працюємо над створенням умов, які гарантують досягнення повного припинення вогню і прискореного прогресу паралельно всіма сторонами в рамках виконання своїх зобов'язань. Ми послідовно озвучуємо це через наші контакти як із українською владою, так і з Росією. Ось чому наші санкції важливі. Вони можуть посилити політичний та економічний тиск, запобігти подальшій ескалації і в кінцевому підсумку сприяти зміні поведінки Росії та її підходу до Мінського процесу", - наголосила Могеріні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко 12 березня 2018 року проведе зустріч із віце-президентом Європейської комісії Федерікою Могеріні.