ua en ru

Робоча група зі змін до Конституції пропонує замінити області України на регіони

Робоча група зі змін до Конституції пропонує замінити області України на регіони Фото: області України пропонують замінити на регіони

Громади, райони та регіони замість областей, районів, міст, селищ та сіл

Робоча група з питань конституційних основ організації і здійснення державної влади та децентралізації пропонує визначити адміністративно-територіальними одиницями України громади, райони та регіони. Про це йдеться в проекті змін до Конституції України, що був напрацьований робочою групою та є в розпорядженні РБК-Україна.

Так, пропонується внести зміни до статті 133 Конституції України, згідно з якими систему адміністративно територіального устрою складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони та регіони, замість областей районів, міст, селищ та сіл, що передбачені діючою редакцією Конституції України.

Згідно з проектом змін, громада формується з одного або декількох поселень (сіл, селищ, міст) з прилеглими територіями. Декілька громад становлять район. Регіонами є області та АР Крим.

Також пропонується вилучити з Конституції положення про спеціальний статус міст Києва та Севастополя, а натомість зазначити, що особливості Києва та Севастополя у системі адміністративно-територіального устою України визначаються окремими законами.

Також окремими законами пропонується визначати порядок утворення, ліквідації, змін меж, найменування та перейменутвіання адміністративно-територіальних одиниць.

"Зміна меж, найменування та перейменутвіання громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їх мешканців у порядку, визначеному законом", - йдеться в проекті закону.

Робоча група зі змін до Конституції пропонує замінити області України на регіони

(Проект змін до Конституції щодо децентралізації, фото РБК-Україна)

Нагадаємо, робоча група зі змін до Конституції пропонує передати владу на місцях префектам.