ua en ru

Рабінович вимагає від президента ветувати закон "Про освіту"

Рабінович вимагає від президента ветувати закон "Про освіту" Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

На думку Рабіновича, закон про освіту "порушує Конституцію"

Голова підкомітету з прав людини парламентського комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин та лідер політичної партії "За життя" Вадим Рабінович звернувся до президента України Петра Порошенка з депутатським зверненням щодо ухваленого Верховною радою закону "Про освіту". Відповідне звернення він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, парламентарій вимагає від глави держави негайно ветувати цей законопроект, оскільки, на його думку, він порушує Конституцію, низку законів країни, а також ряд міжнародних договорів, підписаних Україною.

У своєму зверненні Рабінович заявляє, зокрема, що стаття 7 закону "Про освіту" містить норми, що прямо суперечать статтям 10, 22, 23 і 53 Конституції України, а також Європейській хартії регіональних мов і мов меншин, яку Україна ратифікувала ще в 2003 році.

Крім того, за словами нардепа, закон суперечить закону України "Про національні меншини в Україні" та низці міжнародних договорів, які укладені Україною з сусідніми країнами.

"Хочу, щоб вся Україна це чула: я звернувся до президента з проханням, щоб він не підписував закон "Про освіту", тому що він не лише порушує державні інтереси, але і вводить Україну в конфлікт з багатьма країнами-сусідами. Результат один: ми втрачаємо друзів на європейській арені, в теперішній нашій ситуації країна не може собі цього дозволити. Нам не треба сваритися ні з Угорщиною, ні з Румунією, ні з Польщею... І найрозумніше зараз – ветувати цей закон", – заявив Рабінович, коментуючи свою ініціативу.

Він підкреслив, що 70% українців, що воюють в АТО, розмовляють російською мовою, однак новий закон "не враховує їхніх інтересів, а також інтересів в цілому російськомовного населення півдня України".

"Я вважаю, що закон "Про освіту" вносить в наше суспільство ще більше розладу. Це в першу чергу спрямоване проти російськомовного українця, а влада обіцяла цього не робити. У нас майже 70 відсотків людей на фронті розмовляють російською мовою – вони що, "патріоти другого сорту"? Права громадян, які живуть в Одесі, Харкові, Миколаєві, Херсоні та розмовляють російською мовою, і хочуть вчити дітей будь-якою мовою - ці права так само повинні бути захищені, як і інші".

Політик також заявив, що "вважати людей, які хочуть навчати дітей рідною мовою, громадянами другого сорту – це мерзота і зрада!".

"Сьогодні насильно впроваджують те, щоб людина не змогла мовою, яку вона розуміє і знає, дивитися кіно, розвиватися, жити і працювати, навчати дітей! Про це не прийнято говорити, всі бояться – а я не боюся і буду про це не тільки говорити, але й кричати! Президент повинен ветувати цей закон, якщо він проти розколу в суспільстві", – резюмував Рабінович.