ua en ru

Рабинович: прихильники медреформи Супрун повинні лікуватися виключно в Україні

Рабинович: прихильники медреформи Супрун повинні лікуватися виключно в Україні Фото: Вадим Рабинович (прес-служба)

Він зазначив, що поділяє думку тих, хто вважає, що українська система охорони здоров'я в занепаді і вимагає перезавантаження

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повинна покинути займану посаду, а всіх, хто підтримує її вбивчу медичну реформу, треба зобов'язати після її відставки лікуватися тільки в Україні. Таку думку висловив народний депутат України, лідер політичної партії "За життя" Вадим Рабинович в прямому ефірі ток-шоу "Український формат" на телеканалі NewsOne.

Політик також заявив, що вже зареєстрував у Верховній Раді відповідний законопроект.

"Нещодавно заступник Супрун повідомив, що молодий, який тільки-но закінчив ВНЗ медик може замінити лікарів з тридцятирічним досвідом роботи. У цьому зв'язку я наполягаю на тому, щоб наші "реформатори" не лікувалися у "Феофанії" і в західних країнах, а ходили на прийом до таких молодих спеціалістів. Нехай самі лікуються у вчорашніх студентів, а нам залишать досвідчених медиків! Саме тому я подав законопроект, виходячи з положень якого депутати, які проголосували за медреформу, не мають права протягом 10 років лікуватися за межами України. Я вважаю, що це справедливо!" – констатував парламентарій.

На його думку, реформуванням системи охорони здоров'я зобов'язані займатися професіонали, адже саме бюрократія самої системи підлягає реформі, а не медицина як наука.

"Коли Супрун тільки очолила МОЗ і заявила, що має намір домогтися дозволу на трансплантацію органів, я відразу сказав, що її управління системою охорони здоров'я не закінчиться нічим хорошим. Медицина – це наука, вона не підлягає реформі, перетворенню підлягає лише система охорони здоров'я. Супрун і співтовариші замість реформування бюрократичної надбудови вирішили не лікувати хворих на туберкульоз, дітей, скасували швидкі допомоги, не закуповують вакцину проти кору", – підкреслив нардеп.

Він зазначив, що поділяє думку тих, хто вважає, що українська система охорони здоров'я в занепаді і вимагає перезавантаження. Але закликав у процесі реформування не ставити експерименти над народом України.

"Не можна прийти до влади і говорити: "треба щось робити". Це так не працює! Необхідно знати, що робити напевно, а не експериментувати над народом і вбивати людей. Для того щоб провести реформу потрібні дві речі: кадри і гроші. Нових кваліфікованих кадрів у них немає, вони опираються на старих працівників цієї сфери. На сьогоднішній день Україна потребує 34 тис. сімейних лікарів. Ми ж маємо лише 8-12 тис. подібних фахівців. Що робити тим, кому не вистачить лікарів? Померти, тільки тому, що влада вибрала не той шлях розвитку? Супрун заявляє, що сільські пенсіонери зможуть викликати лікаря за допомогою сервісів Google. Вона сміється? Вона взагалі знає, як у нас в селі живуть люди?" – обурився лідер партії "За життя".

Він упевнений, що в. о. глави МОЗ незабаром нарешті залишить займану посаду, і допоможе їй у цьому його політична сила – з 11 квітня партія "За життя" розпочинає безстрокову акцію на підтримку відставки Супрун.

"Безумовно, Супрун піде зі свого посту, і партія "За життя" з 11 квітня розпочинає безстрокову акцію на підтримку її відставки. Але проблема в тому, що після її відходу МОЗ очолить черговий "смолій", який у всіх гріхах буде звинувачувати "попередників", – і виправити ці гріхи буде не так-то просто. Хіба з нинішньою пенсією і мінімальною зарплатою пересічний українець зможе дозволити собі шунтування серця або навіть лікування пошкоджених кінцівок за десятки, якщо не сотні тисяч гривень? Немає. Супрун нахабно порушує 49 статтю Конституції, де прямо написано, що громадянину гарантоване безкоштовне медичне обслуговування. Крапка!" – резюмував Вадим Рабинович.