ua en ru

Рабінович закликав Кабмін забезпечити ОПЗ річну 20-відсоткову знижку на газ

Рабінович закликав Кабмін забезпечити ОПЗ річну 20-відсоткову знижку на газ Фото: Вадим Рабінович

Рабінович знаходиться в Одеській області з робочим візитом

Кабінет міністрів повинен надати ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) річну 20-відсоткову знижку на газ для підняття виробництва. Про це заявив народний депутат, голова парламентського підкомітету з прав людини та лідер політичної партії "За життя" Вадим Рабінович, який перебуває в Одеській області з робочою поїздкою, передають місцеві журналісти.

"Я вам розповім, навіщо я до вас приїхав і що відбувається у вас. Сьогодні запустили завод. Так звана давальницька схема. Вона, можливо, не дуже вигідна економічно для когось, але хоча б дає місту працювати. Боюся, що ця схема нестійка і не може гарантувати місту постійну роботу і порятунок", — зазначив Рабінович.

Він також упевнений, що Україні необхідно системно підтримувати власний бізнес, який наповнює бюджет, оскільки без підтримки держави підприємства не витримують конкуренції на світовому ринку.

"Тим, хто виробляє сьогодні, наприклад хімію в Росії, їм держава дотувала газ, і вони отримують його за 80-85 доларів. Наші підприємства просто не в змозі конкурувати з ними. І завдання держави полягає не в тому, щоб забирати в населення. Вона полягає в мудрості політики, щоб допомагати виробнику і ввести митний бар'єр, якщо такий же товар завозять. А якщо ми не виробляємо бананів — нехай завозять банани, скільки хочуть", - зазначив він.

Рабінович повідомив, що вже обговорював це питання з представниками великого бізнесу країни та підготував для уряду відповідну пропозицію.

"Ми говорили з бізнесменами про ситуацію, яка склалася, — вони володіють питанням. Після цього зняли слухавку, поговорили з тими кредиторами, яким винен завод. Так от, я зараз звертаюся до вас і прем'єр-міністра нашої країни, якому я завтра все це викладу. Вони зобов'язані зробити дуже просту річ. Не треба нам ходити з простягнутою рукою, ми зобов'язані підняти свою промисловість. Потрібна спеціальна річна знижка на газ — така спецформула — для припортового заводу. Нічого більше не треба", — сказав нардеп.

Парламентарій додав, що, за підрахунками його команди, "20-відсоткової знижки достатньо, щоб було повністю запущено ефективне виробництво".

"Ми беремо на себе домовленості з тими, кому винен завод, щоб вони протягом року його не чіпали. Ми самі запустимо все, нехай дасть 20-відсоткову знижку для заводу. Я відразу кажу: так, ця схема не дає красти, не дає набивати кишені; це відкрита і зрозуміла схема. Але таке сьогодні відбувається з "Укргазвидобуванням", яка видобуває: по 5-6 тисяч їй дістається газ. Продайте його заводу, дайте місту можливість вижити, піднятися — і показуйте всім нашу українську Європу. Ось і все, що сьогодні треба робити прем'єр-міністру. Вони зобов'язані це зробити", — заявив Рабінович.

Він також зазначив, що розмовляв з директором заводу. "Він абсолютно згоден, хоча в очах у нього трохи печалі, що все одно ми від них цього не доб'ємося. Але я великий оптиміст. Я просто не розумію логіки чиновника, який у своїй країні не хоче дати розвинутися одному з найсильніших виробництв. Я приїхав сюди для того, щоб звірити свої "годинники" з вашими техніками, які повинні були підтвердити наші розрахунки. І можу вам сказати, звертаючись до пана Гройсмана, до нашого уряду: або ви дасте 20-відсоткову знижку на один рік припортового заводу і допоможете піднятися місту, і люди будуть вам вдячні, або ви хочете знищити нашу країну і знищити припортовий завод. Але тоді ми будемо знати, що маємо справу з відкритими ворогами, і будемо відповідно реагувати. Час розмов минув. Дайте знижку", — заявив він.

Як повідомляють журналісти, в рамках поїздки Рабінович провів ряд зустрічей з керівництвом та жителями міста Южне, а також з працівниками ОПЗ.

Варто відзначити, що у місті Южне, якому 37 років, зосереджено 39% промислового виробництва всієї Одеської області. Його населення складає 32 тисячі осіб. За даними Рабіновича, в 2016 році держава забрала у цього міста-донора 50% прибуткового податку, сьогодні забирає 25%.