ua en ru

Рабінович: через корупцію ми втрачаємо нашу землю

Рабінович: через корупцію ми втрачаємо нашу землю Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

Нардеп вважає, що через корупцію українці втратили понад 7 тис. гектарів своєї землі

Через корупцію в земельній сфері українці втратили понад 7 тис. гектарів своєї землі, але партія "За життя" не дозволить залишити людей ні з чим. Про це написав народний депутат та лідер партії "За життя" Вадим Рабінович на своїй сторінці Facebook, посилаючись на дані Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"Корупціонери продовжують грабувати країну і розбазарювати українську землю. Сьогодні корупція проникла у всі сфери життя України і знищує країну. Днями НАБУ розповів, що через це ганебне явище тільки в земельній сфері ми втратили 450 млн грн. Але справа не тільки в півмільярда гривень – мова йде про втрату українцями понад 7 тис. гектарів своєї землі, кращої землі в світі. Сукупний розмір хабарів за заведеним НАБУ справ у цій сфері перевищує 2,5 млн гривень, 70 тис. доларів і 300 тис. євро. Саме на стільки збагатилися казнокради на нашій землі", – повідомив політик.

Він упевнений, що насправді кількість пов'язаних із земельними махінаціями злочинів набагато більше, ніж відкритих НАБУ справ, і вони куди серйозніше.

"В НАБУ заявляють про більш ніж 25 кримінальних справ по земельних махінаціях. Впевнений, що насправді кількість злочинів набагато більше, адже наша прекрасна родюча земля – ласий шматок, який всі готові захопити. Злочинів набагато більше, і вони куди серйозніше, тому що насправді з допомогою влади корупціонери фактично вже розтягнули всю нашу землю, вони заробляють на махінаціях з нею мільярди. Своїми махінаціями вони вже довели до того, що наша земля знецінилася. Зараз прогнозна вартість землі в Україні – близько 1000 доларів за га. Порівняйте з європейськими країнами: Польща -10 тис. дол. за га; Великобританія – 31 тис. дол. за га; Нідерланди – 63 тис. дол. за га", – розповів парламентарій.

Лідер партії "За життя" упевнений, що ситуація у земельній сфері була б ще гірше, якби не продовження мораторію на продаж землі, якого домоглася його політсила. І тепер завдання "За життя" після перемоги на виборах – повернути землю українцям.

"Вкрадену землю треба повернути народу. Ситуація була б ще гірше, якби ми не змусили владу продовжити мораторій на продаж землі в грудні – партія "За життя" однозначно тоді заявила свою позицію на мітингах: "Не дамо вкрасти землю України!". Адже якщо б тоді влада у змові з казнокрадами здійснили свій план, то після скасування мораторію до неї наближені швидко скупили всю землю задешево, а потім продали її іноземцям за реальною ціною, заробивши мільярди. Враховуючи, що в Україні землі сільгосппризначення займають 70% території, якщо би їх продали іноземцям, ми залишилися б не просто без землі – ми залишилися фактично без країни! Зараз же, завдяки продовження мораторію, у нас хоча б зберігається шанс повернути землю народу після виборів – і партія "За життя" обов'язково цього досягне після перемоги на них!", – констатував народний депутат.

За його словами, він розробив і подав в Раду законопроект про інвентаризацію української землі, який серед іншого передбачає повернення незаконно нерозпроданої землі в держвласність.

"В першу чергу потрібно буде провести публічну інвентаризацію земель в Україні, щоб вся країна знала, хто вкрав всю нашу землю. Після чого треба повернути розпродану і розграбовану землю в держвласність, розробити і впровадити реальний план користування землею на основі оренди з механізмом державного земельного банку. Я розробив і подав законопроект про інвентаризацію української землі, в якому все це прописано. І він обов'язково буде прийнятий Радою наступного скликання, в якій буде працювати партія "За життя"!", – пообіцяв Рабінович.