ua en ru

RAB не впливає на вартість самої електроенергії, - нардеп

RAB не впливає на вартість самої електроенергії, - нардеп Фото: Олександр Домбровський (УНІАН)

За словами Домбровського, RAB-тариф може вплинути тільки на збільшення вартості доставки її до споживача

Впровадження стимулюючого регулювання (Regulatory Asset Base, RAB-регулювання) може вплинути тільки на вартість доставки електроенергії до споживача, але не на саму вартість електроенергії. Про це сказав перший заступник голови комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, передає "Енергореформа".

"Тариф на електроенергію має дві ключові складові – вартість електроенергії і вартість доставки її споживачеві. RAB-тариф не має ніякого відношення до вартості самої електроенергії. Він може вплинути тільки на збільшення вартості доставки її до споживача", – пояснив він.

При цьому він підкреслив, що впровадження стимулюючого регулювання дозволить модернізувати мережеве господарство і в перспективі призвести до зниження тарифів на електроенергію.

"Коли ми інвестуємо, коли впроваджуємо RAB-тариф, це означає, що ми збільшуємо капітальні інвестиції і починаємо модернізувати наші розподільні мережі. А це має призвести до того, що ми зменшимо витрати, підвищимо надійність мереж. І буде не 20 відсотків втрат у мережах, як сьогодні, а істотно менше. Тобто, в кінцевому підсумку RAB-тариф повинен привести до зниження в цілому тарифу на електроенергію", – впевнений Домбровський.

На його думку, RAB-регулювання є прогресивною європейською практикою.

"В країнах Євросоюзу RAB-регулювання – це абсолютно нормальна практика. Це прогресивний інструмент, але його потрібно дуже обережно впроваджувати в Україні. Ми зараз в комітеті з ПЕК ініціюємо ряд дискусій щодо RAB-регулювання для обговорення тих ключових моментів, які викликають найбільший резонанс у суспільстві", – повідомив Домбровський.

Як відомо, RAB-регулювання – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електромереж, тоді як на сьогодні тарифи для компаній електроенергетичного сектору розраховуються за принципом "витрати плюс".

Як повідомлялося, низка обленерго заявили про підготовку до переходу на RAB-регулювання з 1 квітня. Зокрема, "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Сумиобленерго" повідомили про те, що вже провели необхідні для переходу громадські слухання 29 січня – 1 лютого. "Вінницяобленерго" також заявила, що станом на 1 лютого вже провела відкрите обговорення проектів тарифів на розподіл і постачання електроенергії із застосуванням RAB-регулювання.

НЕК "Укренерго" ініціюватиме перехід на стимулююче тарифоутворення з 2019 року. Для переходу на RAB-регулювання компанії необхідно провести оцінку активів і виконати інвестиційну програму за рік, що передує переходу на стимулююче тарифоутворення, не менш ніж на 95%.

Нормативна база, необхідна для переведення енергопостачальних (обленерго) і водопостачальних (водоканали) компаній на стимулююче регулювання вступила в силу з 11-12 січня 2018 року.

На думку глави НКРЕКП Дмитра Вовка, при впровадженні RAB-регулювання єдино правильним підходом є призначення однакової ставки як для нових, так і для старих активів.

"Наша думка підтверджується звітами міжнародних консультантів IHS Energy, які ми передали уряду ще у 2017 році. Єдина ставка вже застосовується в інших країнах, єдина ставка була запропонована проектом USAID", – сказав Вовк.

У той же час, Кабінет міністрів України закликає НКРЕКП переглянути параметри RAB-регулювання для обленерго.