ua en ru

Путіна і Ердогана допоміг помирити Назарбаєв, - Hurriyett

Путіна і Ердогана допоміг помирити Назарбаєв, - Hurriyett Фото: зближенню Росії і Туреччини сприяв лідер Казахстану

Президент Казахстану брав участь у "таємній дипломатії" між РФ і Туреччиною

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зіграв важливу роль у нормалізації відносин між лідерами Росії і Туреччини – Володимиром Путіним і Реждепом Ердоганом, передає Hurriyett Daily News з посиланням на прес-секретаря президента Туреччини Ібрагіма Калина.

Крім того, за словами Калина, нормалізації відносин посприяв турецький бізнесмен Джавід Чаглар. Калин також назвав імена президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який, у кризовій ситуації "велику дружбу" з Туреччиною, і глави Генштабу Туреччини Хулуси Акар. Однак не уточнив, у чому саме полягала їх роль.


Видання з посиланням на дипломатичні джерела відзначає, що наприкінці квітня 2016 року Акар повідомив Ердогану про наявність каналу для розв'язання кризи з РФ. Він мав на увазі бізнесмена Чаглара, який володіє бізнесом в Дагестані, знайомий з главою республіки Рамазаном Абдулатиповым, а в 90-х займався політикою.

У свою чергу, Абдулатипов мав контакти з Путіним через радника Юрія Ушакова. Прес-секретар президента Туреччини був призначений контактною особою у переговорах з Ушаковим, саме Калин написав проект листа Ердогана до Путіна.

Також повідомляється, що в червні посол Казахстану в Туреччині повідомив Калину про те, що Путін на зустрічі з Назарбаєвим заявив про готовність прийняти лист Ердогана. Надалі турецька сторона направила лист зі словами вибачення за інцидент восени 2015 року, коли військовий літак збив російський бомбардувальник.

Лист доставляв прес-секретар Ердогана, проте виникли проблеми з Узбекистаном, який не дозволяв проліт літака над своєю територією. Після прохання Назарбаєва, який перебував у Ташкенті, узбецький президент Іслам Карімов дозволив пропустити літак з дипломатами.

Літак сів в Ташкенті, турецьку делегацію зустрів Назарбаєв, який запросив Ушакова приєднатися до дипломатів, а він, у свою чергу, передав лист Путіну.

Нагадаємо, раніше Ердоган заявив про готовність приступити до реалізації "Турецького потоку".