ua en ru

Путін розпорядився вивести війська з прикордонних з Україною областей

Президент Росії Володимир Путін дав команду міністру оборони Сергія Шойгу повернути в місця постійної дислокації війська, що брали участь у навчаннях у межують з Україною областях.

Президент Росії Володимир Путін дав команду міністру оборони Сергія Шойгу повернути в місця постійної дислокації війська, що брали участь у навчаннях у межуючих з Україною областях, повідомляє прес-служба Кремля.

"У зв'язку з завершенням планової весняної фази підготовки військ, передбачала їх передислокацію і проходила, зокрема, на полігонах в Ростовської, Бєлгородської і Брянської областей, Президент Росії Володимир Путін дав команду міністру оборони Сергія Шойгу повернути війська, що брали участь у навчаннях, в місця постійної дислокації і продовжити бойову підготовку на прилеглих полігонах", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Путін привітав "перші контакти між Києвом і прихильниками федералізації з метою налагодження прямого діалогу, в якому повинні брати участь усі зацікавлені сторони".

"Росія закликає до негайного припинення каральної операції, насильницьких дій, відводу військ і вирішення всіх назрілих проблем виключно мирними способами", - зазначає прес-служба глави держави.

В кінці квітня 2014 р. Шойгу вже заявляв про відвід російських військ від кордону з Україною. У розмові з главою Пентагону Чаком Хейгелом міністр оборони сказав, що оголосити про початок масштабних навчань в регіонах, прилеглих до кордонів з Україною, змусила російську сторону "перспектива жорстких силових дій проти мирного населення".

"Однак як тільки українська влада заявила про відсутність намірів використовувати регулярні військові частини проти беззбройного населення, російські підрозділи були повернуті в місця їх постійної дислокації", - зазначив Шойгу.

Глава Міноборони також назвав безпрецедентним зростання активності Збройних сил США і НАТО в Східній Європі поблизу російських кордонів.

"Американський співрозмовник мотивував дії Вашингтона і Брюсселя "крайньої стурбованістю ситуацією, що виникла навколо України, і стурбованістю східноєвропейських членів НАТО своєю безпекою. Тим не менш, за його словами, дії Альянсу не носять "провокаційного або експансіоністського" характеру. Вони спрямовані на демонстрацію блокового єдності та підвищення оборонних можливостей союзників. Нічого нового для Росії, на його думку, в цьому немає", - розповів Шойгу про аргументи Хейгела.

Про початок військових навчань на кордоні з Україною Міноборони Росії повідомило 24 квітня 2014 р.