ua en ru

Путін доручив Мінфіну провести консультації з виплату Україною боргу

Путін доручив Мінфіну провести консультації з виплату Україною боргу Фото: Володимир Путін

Також Путін доручив Медведєву взяти цю ситуацію під особистий контроль

Президент Росії Володимир Путін доручив міністру фінансів Російської Федерації Антона Сілуанова провести консультації з виплату Україною боргу Росії, передають російські ЗМІ.

"Хотілося б зрозуміти наміри наших партнерів, і я б попросив міністра фінансів провести відповідні консультації", - сказав він.

Путін також доручив главі уряду Дмитру Медведєву взяти ситуацію з виплатою боргу під свій контроль.

Путін нагадав, що Росія розмістила частину своїх резервів у державних облігаціях України, причому за пільговою ставкою. За його словами, Росія має право вже давно пред'явити ці кошти до дострокового погашення, так як загальний обсяг державної заборгованості України перевищує 60%.

"Разом з тим, на прохання українських партнерів, ми не користуємося цим правом, не бажаючи ускладнювати і без того складну економічну ситуацію наших партнерів і сусідів", - додав Президент.

Силуанов заявив, що наслідки рішення Верховної Ради України про мораторій на виплату зовнішнього боргу необхідно проаналізувати. У разі, якщо Україна порушила зобов'язання, які взяла на себе при вкладенні ресурсів Росії в облігації, Росія звернеться в суд.

"Дивна якась заява, тому що ще середини року немає. Оголошувати фактично про майбутній дефолт - це рівень відповідальності, професіоналізму, звичайно, судячи з усього, невисокий, незважаючи на те, що країну поставили під зовнішнє управління", - сказав Путін.

Нагадаємо, вчора, 19 травня, Верховна Рада України прийняла закон, згідно з яким дозволяється припиняти платежі по всім або окремим державним зовнішнім боргом і гарантованим державою позиках.