ua en ru

Путін підписав указ, яким зобов'язав "Газпром" погоджувати з Кремлем відповідь Єврокомісії

Російська влада наказала керівництву стратегічних компаній, включених у відповідний список (в тому числі і "Газпрому"), у випадку пред'явлення претензій з боку іноземних держав або міжнародних організацій погоджувати значимі дії з Кремлем, передає "Росія-24".

Сьогодні, 11 вересня, через кілька днів після оприлюднення претензій Єврокомісії до "Газпрому", Президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про заходи щодо захисту інтересів РФ при здійсненні російськими юридичними особами зовнішньоекономічної діяльності".

Читайте також: Єврокомісія почала антимонопольне розслідування відносно "Газпрому"

Тепер стратегічні АТ і їх "дочки" в разі пред'явлення до них вимог з боку органів іноземних держав вправі здійснювати ряд дій тільки за попередньою згодою федерального органу виконавчої влади, уповноваженого урядом.

Що стосується надання інформації, яка стосується діяльності компанії, без попередньої згоди властей можна буде надавати інформацію, яка підлягає оприлюдненню згідно з російським законодавством.

Без згоди влади не можна буде міняти договори з іноземними контрагентами та інші документи, що стосуються їх комерційної (цінової) політики в іноземних державах, а також відчужувати частки участі в іноземних організаціях, права на здійснення підприємницької діяльності на територіях іноземних держав і нерухоме майно, що перебуває за кордоном .

У понеділок, 10 вересня, представник Єврокомісії підкреслив, що антимонопольне розслідування, відкрите у відношенні діяльності "Газпрому" в низці країн Євросоюзу, не стосується Росії, а відноситься лише до роботи газового гіганта.

Така заяву служила непрямою відповіддю на слова Президента РФ Володимира Путіна, який напередодні висловив жаль діями Єврокомісії по відношенню до "Газпрому", але при цьому підкреслив, що не вважає те, що відбувається "торговою війною".

Читайте також: Путін вважає, що розслідування ЄК щодо "Газпрому" викликане проблемами в єврозоні (відео)

У понеділок заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв звинуватив Єврокомісію в нечесній грі по відношенню до компанії.

"Сподіваюся, що ми зможемо в режимі діалогу вирішити виниклі у комісії питання. Я планую найближчим часом зустрітися з заступником комісара по конкуренції і, дивлячись в очі йому, обговорити всі питання", - заявив Медведєв.

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії не виключає проведення консультацій з Єврокомісією з антимонопольного розслідування, розпочатого Єврокомісією щодо "Газпрому", заявив у вівторок заступник голови ФАС Анатолій Голомолзін.