ua en ru

Путін остаточно поховав міф про легітимність референдуму в Криму, - МЗС України

Путін остаточно поховав міф про легітимність референдуму в Криму, - МЗС України

Міністерство закордонних справ України вважає, що визнання Президента Володимира Путіна про використання російських військ для проведення референдуму в Криму остаточно поховало міф про легітимність цього референдуму. Про це йдеться в коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України, передає прес-служба МЗС.

"4 березня Путін категорично заперечував участь російських військових у блокуванні частин української армії в Криму, але вже 17 квітня визнав, що за т.зв. силами самооборони Криму стояли російські військовослужбовці, які, виявляється, допомагали провести "чесно" те, що російська сторона називає референдумом. Це визнання російського Президента остаточно поховало міф про нібито "легітимне волевиявлення" кримчан", - наголошується в коментарі.

"Після цього наступним кроком російської сторони має стати визнання того незаперечного факту, що референдум під дулами автоматів військовослужбовців іноземної та ще й зацікавленої в його результатах держави має свою чітку назву - анексія, зі всіма міжнародно-правовими наслідками, які з цього випливають", - додає МЗС.

Відомство також обурило висловлювання Путіна щодо західних українців.

"Зневажливий тон, великодержавні нотки і псевдоісторичні висновки у висловлюваннях Путіна свідчать про справжнє ставлення кремлівського керівництва до громадян України як до людей, за словами самого глави Росії, "другого сорту", наочно демонструють чого варті їхні цинічні запевнення у "дружбі" і "братерстві", - наголошується в повідомленні.

МЗС вбачає в заявах Путіна явне протиріччя висловлених на женевських переговорах запевненням російської сторони щодо її зацікавленості в деескалації ситуації навколо України та українсько-російських відносин.