ua en ru

Путін допускає, що "Газпромбанк" може зажадати від України дострокового погашення кредитів

Президент Росії Володимир Путін допускає, що "Газпромбанк" може зажадати від України дострокового погашення кредитів.

Президент Росії Володимир Путін допускає, що "Газпромбанк" може зажадати від України дострокового погашення кредитів. Про це російський лідер повідомив в інтерв'ю німецькому виданню ARD, витяги з якого оприлюднила сьогодні прес-служба Кремля.

"Газпромбанк, який прокредитував тільки в цьому році, в цьому календарному році, на 1,4 плюс 1,8 мільярда доларів Україну з енергетики. Скільки вийшло? 3,2 мільярда. Ось він видав. Він в одному випадку прокредитував НАК України, це державна компанія, а в іншому випадку 1,4 видав приватної компанії під низьку ціну на газ для того, щоб підтримати хімічну галузь промисловості. І в тому, і в іншому випадку цей банк має право сьогодні пред'явити вимоги до дострокового погашення, тому що українські партнери не виконують кредитних зобов'язань", - заявив Путін.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 р. Москва і Київ досягли домовленості про купівлю Росією єврооблігацій України на 15 млрд дол. Операція з придбання першого траншу цінних паперів на 3 млрд дол. завершилася 20 грудня. У лютому Україна повинна була отримати ще 2 млрд дол., однак російська влада ухвалили рішення заморозити транш.