ua en ru

Путін: Декларацію про створення Євразійського економічного союзу планується підписати в грудні 2011 р

Декларацію про створення Євразійського економічного союзу передбачається підписати в грудні 2011 р., повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками засідання глав урядів Митного союзу та Євразійського економічного співтовариства. Він зазначив, що це може статися під час зустрічі глав держав Росії, Казахстану і Білорусії. "Це означає, що ідея створення Євразійського економічного союзу знайшла конкретні контури", - сказав Путіна. При цьому, за його словами, сама ідея створення Євразійського союзу може бути реалізована не раніше 2015 р.
"Як можна говорити про організацію, яка поки що не створена. Це справа майбутнього. Спочатку ми створили Митний союз. Зараз ми говоримо, що з 1 січня 2012 р. повинні заробити механізми ЄЕП (Єдиного економічного простору), і це набагато глибша ступінь інтеграції . Але це тільки початковий етап формування ЄЕП. По ходу роботи нам доведеться приймати велику кількість нормативних актів, вносити зміни до чинного в нашого країнах законодавства. І десь на рубежі 2015 р. ми можемо підійти, якщо будемо діяти так само енергійно, як до сих пір працювали, до реалізації ідеї створення Євразійського союзу, який передбачає деяку інтеграцію", - сказав Путін.
Раніше передбачалося, що декларація про утворення Євразійського союзу буде підписана в 2012 р.
Нагадаємо, з ідеєю створення Євразійського союзу ще в 1994 р. виступив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Передбачалося, що в союз спочатку увійдуть п'ять країн - Росія, Казахстан, Білорусь, Киргизія, Таджикистан. Потім планувалося розширити число учасників за рахунок інших країн пострадянського простору. У грудні 2010 р. на саміті Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕс) в Москві були досягнуті домовленості про створення Євразійського союзу на базі Єдиного економічного простору Росії, Білорусії і Казахстану.