ua en ru

При прямому управлінні Кабміну "Нафтогаз" може втратити підтримку ЄБРР і Світового банку

При прямому управлінні Кабміну "Нафтогаз" може втратити підтримку ЄБРР і Світового банку Фото: "Нафтогаз" (РБК-Україна)

Джерела РБК-Україна в ЄБРР і у Світовому банку підтвердили наміри відмовитися від підтримки "Нафтогазу"

При прямому управлінні Кабінету міністрів України "Нафтогаз" може втратити підтримку Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), а також Світового банку. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна Неособистий конфлікт: як Володимир Гройсман та Андрій Коболєв воюють за "Нафтогаз".

"У жовтні 2015 року ЄБРР надав "Нафтогазу" під держгарантії кредитну лінію в 300 млн євро на три роки для закупівлі газу і закачування його в підземні сховища. Однією з головних умов для надання позики було проведення корпоративної реформи. Уже в липні цього року ЄБРР висловив невдоволення неповним виконанням плану по реорганізації НАКу", - нагадують автори матеріалу.

Фінансовий директор "Нафтогазу" Сергій Коновець, відповідаючи на питання РБК-Україна, уточнив, що ЄБРР повністю може припинити співпрацю з компанією, і вона позбудеться доступу до дешевих кредитних ресурсів.

За словами голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, така ж ситуація може виникнути з кредитною лінією Світового банку в 500 млн доларів, яка була виділена компанії на закупівлю газу в кінці минулого року.

"Якщо зобов'язання перед кредиторами порушені, це може викликати дефолт по кредитних гарантіях, як наслідок, крос-дефолт за всіма зобов'язаннями НАК", - уточнив Коновець.

В ЄБРР і у Світовому банку неофіційно підтвердили РБК-Україна намір припинити фінансування "Нафтогазу", якщо компанією буде безпосередньо керувати Кабмін.

"Ми просто закриємо доступ до кредитної лінії. На наступний рік на закачування газу НАК попросив в рамках цього кредиту виділити ще більше коштів. Ми не бачимо сенсу його надавати, якщо держава не виконує свої зобов'язання, взяті під отримані гроші. Банк повідомив про свої наміри Єврокомісію. Якщо непослідовні дії уряду будуть продовжуватися, не виключений варіант, що ЄБРР може взагалі згорнути фінансування й інших проектів в Україні ", - на умовах анонімності пояснило виданню джерело в банку.

Співрозмовник РБК-Україна у Світовому банку, у свою чергу, заявив, що організація наполягає на виконанні українським урядом узгоджених і затверджених планів щодо реформи газового сектора.

Нагадаємо, раніше Коболєв заявив, що в разі зупинки реформи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", НАК може втратити фінансування з боку Європейського банку реконструкції і розвитку, а також Світового банку.