ua en ru

"Провезення" контрабанди на кордоні подорожчало у два рази, - ЗМІ

"Провезення" контрабанди на кордоні подорожчало у два рази, - ЗМІ Фото: eubam.org

За словами журналіста, на кордоні йде "передноворічне перекидання контрабанди"

"Провезення" контрабанди на кордоні подорожчало у два рази. Про це у своїй статті на "Дзеркалі тижня" пише журналіст-розслідувач Євген Плинський.

Посилаючись на смс-листування учасників "схеми" з перекидання тіньового товару з Польщі в Україну, він на своєму Facebook зазначив, що поки навколо "правильного і потрібного" закону 6776-д лобісти розповідають про захист покупців, на самому кордоні йде "передноворічне перекидання контрабанди".

"Провезення" контрабанди на кордоні подорожчало у два рази, - ЗМІ

"Ще навесні за провезення побутової техніки платили по 180-200 грн, а зараз вже дають 350", - додав автор.

При цьому експертна оцінка обсягу ввезеної контрабанди та "сірого" імпорту в Україну становить 80-230 мільярдів гривень щорічно, а бюджет недоотримує від 25-70 мільярдів.

"Ще не вступивши в силу, закон 6776-д вже дав свої плоди. Провезення контрабанди на кордоні подорожчало вже в два рази. Поступове подорожчання контрабанди – це теж метод боротьби з нею, а в комплексі з встановленням контролю за продажами в інтернеті і жорсткою позицією ДФС по фіскалізації може привести до реальних економічних зрушень у країні, створення дійсно привабливого інвестиційного середовища і фундаменту для розвитку внутрішнього бізнесу", - пише журналіст.

Як наголошується, 7 грудня 2017 року парламент проголосував за законопроект №6776-д, внісши зміни в Податковий кодекс України, зменшивши квоти на безмитне ввезення товарів в Україну для особистого користування на посилки до трьох в місяць по 150 євро (до змін, за даними автора, обмежень на кількість не було) і на ввезення в ручній поклажі до 500 євро з мінімальним перебуванням за кордоном 24 години