ua en ru

Проведені в сільській місцевості екзит-поли представлять більш об'єктивні результати голосування, - соціолог

Вперше в Україні під час екзит-полу соціологи проведуть опитування у віддалених селах і селищах, щоб об'єктивно показати волевиявлення виборців. Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив заступник директора Аналітичного центру "Універсітас" Дмитро Громаков.

За його словами, співробітники соціологічної установи, яку він представляє, будуть опитувати людей на 170 ділянках на території всієї країни, а також в деяких підконтрольних Україні районах Донбасу.

"Ми хочемо показати детальну картину по селах, сільським округах, малих містах. Адже в сільській місцевості проживає більше третини громадян України - 14 млн осіб", - сказав Громаков.

Він також зазначив, що глибокий аналіз дасть змогу показати об'єктивну картину волевиявлення на парламентських виборах 26 жовтня.

"Для якісного контролю ми зробили акцент на вдосконаленні вибірки в малих містах і селах, де найчастіше здійснюють маніпуляції і фальсифікації. Похибка вибірки не перевищує 1,6%", - зазначив науковий консультант директора Аналітичного центру "Універсітас" Сергій Дем'янов.

На думку експертів, більш глибокий аналіз волевиявлення на сільських територіях, де більш слабкий контроль над махінаціями і фальсифікаціями під час виборчого процесу, дозволить показати правдиві результати голосування і знизить можливість крадіжки голосів.