ua en ru

Процес впровадження е-декларування поки не завершений, - Петренко

Процес впровадження е-декларування поки не завершений, - Петренко Фото: Павло Петренко (kmu.gov.ua)

Існують проблеми у функціонуванні НАЗК, заявив міністр юстиції Петренко

Процес впровадження електронного декларування доходів українських посадових осіб поки не завершений. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в інтерв'ю РБК-Україна.

"Я не вважаю, що ця інновація провалилася або не вдалася. Те, що Україна запровадила найбільш прозору систему звітності та декларування майнового стану чиновників, - це однозначна перемога. Так, процес не завершений - не всі ініціативи, у тому числі, і Мін'юсту в напрацюваннях закону про протидію корупції були імплементовані. Тому що немає поки другої частини, і головної частини цієї реформи - автоматичної перевірки декларацій", - сказав Петренко.

На його думку, ймовірність того, що хтось "згорне" реформу, дуже мала.

Він зазначив, що існують проблеми у функціонуванні Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Колегіальний орган завжди менш оперативний в прийнятті рішень, а при запуску такої системи, як е-декларування, швидкі рішення і відповідальність за них дуже важливі. Колегіальність управління НАЗК - це помилка при прийнятті первинного тексту закону. Але якщо НАЗК навіть в такому вигляді виявиться здатним до кінця 2017 року доопрацювати систему е-декларування та впровадити в неї модуль автоматичної перевірки декларацій - це вже буде велика перемога. Так як автоматична перевірка усуне вибірковий підхід до перевірки декларацій. Адже не можна перевірити вручну мільйон декларацій - це нонсенс", - заявив Петренко.

Міністр вважає, що НАЗК має поліпшити свою роботу вже в цьому році.

Нагадаємо, Петренко заявив, що не сумнівається в створенні антикорупційного суду.