ua en ru

На процедуру виходу Британії з ЄС буде потрібно мінімум сім років, - Туск

На процедуру виходу Британії з ЄС буде потрібно мінімум сім років, - Туск Фото: голова Європейської ради Дональд Туск розповів про терміни можливого виходу Британії з ЄС

Тільки п'ять років може піти на погодження спільного рішення Британії з 27 країнами ЄС

Якщо жителі Великобританії на референдумі 23 червня проголосують за вихід країни зі складу ЄС, відповідна процедура займе, щонайменше, сім років. Про це заявив глава Європейської ради Дональд Туск в інтерв'ю німецькому виданню Bild.

"Кожна з 27 країн-учасниць ЄС, а також Європейський парламент повинні будуть узгодити спільне рішення. Це займе щонайменше п'ять років, і, я боюся, немає жодних гарантій, що цей процес буде успішним", - пояснив Туск.


За його словами, в ході переговорів, зокрема, мають бути вирішені питання про прикордонний режим та про тарифи на британські товари в країнах Євросоюзу.

Раніше британський прем'єр-міністр Девід Кемерон також неодноразово підкреслював, що Великобританії загрожує "десятиліття невизначеності" під час встановлення нових стосунків з ЄС, якщо виборці на референдумі вирішать проголосувати за вихід Британії з Євросоюзу, пише The Guardian.

Згідно з останнім соціологічним опитуванням YouGov, за вихід Британії з ЄС виступають 43% британців, проти цього кроку - 42%.

Нагадаємо, аналітики Bloomberg вважають, що фондовий ринок ЄС може впасти у разі виходу Британії з союзу.