ua en ru

Проти Тимошенко з 1995 р. порушено 24 кримінальні справи, - Кузьмін

Проти екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з 1995 р. було порушено 24 кримінальні справи. Про це в ефірі радіо "Голос столиці" повідомив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

"На слуху тільки те, що видно. Говорячи про Тимошенко, ви згадаєте відомі кримінальні справи, пов'язані з підписанням газових контрактів, назвете справу про вбивство Євгена Щербаня і усе, ваші знання на цьому закінчуються. Насправді, починаючи з 1995 р. і по сьогоднішній день, щодо Юлії Тимошенко було порушено 24 кримінальні справи", - зазначив Кузьмін.

При цьому, за його словами, справи, які порушувалися щодо Тимошенко, - це справи, пов'язані з контрабандою валюти, контрабандою газу, розкрадання в особливо великих розмірах, заподіяння тілесних ушкоджень працівникові пенітенціарної служби.

Також Кузьмін зазначив, що соратник Тимошенко, колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко за цей же період також неодноразово потрапляв під слідство.

"Відносно Павла Лазаренка порушено 32 кримінальні справи, і слідство має намір представити в суді докази, що частина цих злочинів вони здійснювали разом. Тому коли я кажу, що громадськість не знає усієї правди, я маю на увазі саме це. А також деякі інші факти, пов'язані з подіями навколо цих кримінальних справ", - зазначив заступник генпрокурора.

При цьому він зазначив, що частину справ проти Тимошенко припинено у зв'язку з декриміналізацією.

"Справи, з яких я почав, пов'язані з контрабандою валюти, були припинені у зв'язку з тим, що парламент ухвалив рішення і декриміналізувати ці діяння, тепер вони злочином не є", - пояснив Кузьмін.

При цьому він зазначив, що зараз проти Тимошенко розглядаються й інші справи, крім справи Щербаня і справи газових контрактів.

"Всі справи, які я перерахував, і інші знаходяться у провадженні. І ці справи розслідувалися такий тривалий час, частина з них вже закінчена, готова до направлення до суду, частина справ направлена до суду і чекає розгляду в судах, а частину справ припинено", - додав заступник генпрокурора.