ua en ru

Проти посадових осіб "Госэкоинвеста" порушено справу за використання "зелених інвестицій", - Мохник

Проти посадових осіб ДП "Держекоінвест" відкрито кримінальне провадження щодо використання коштів в рамках "зелених інвестицій".

Проти посадових осіб ДП "Держекоінвест" відкрито кримінальне провадження щодо використання коштів в рамках "зелених інвестицій". Про це повідомив на брифінгу міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нараз триває комплексна перевірка використання коштів, отриманих від продажу одиниць установленої кількості викидів парникових газів в рамках Кіотського протоколу, а також перевірка суб'єктів господарювання, з якими укладено договори на реалізацію проектів цільових, екологічних зелених інвестицій. Оскільки основним одержувачем бюджетних коштів та замовником робіт визначено державне підприємство "Держекоінвест", було проведено перевірку його діяльності не тільки комісією Міністерства екології та природних ресурсів, але Держфінінспекцією України, ДФС і виявлено низку порушень при використанні таких коштів. За результатами перевірок було направлено лист до головного слідчого управління МВС України, і зараз проводяться слідчі дії в рамках кримінального провадження за фактом зловживання службовими особами ДП "Держекоінвест" своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки", - повідомив Мохник.

Він зазначив, що дуже складно розібратися з використанням так званих кіотських коштів, тому що у справу залучені представники багатьох центральних органів влади.

"Це і Мінфін, і ДФС (Державна фіскальна служба ), Дерфінінспекція, правоохоронні органи Мінекології, оскільки кошти доволі великі. Є ціла низка фірм, які мають ознаки сумнівності, і, відповідно, ми до середини вересня маємо отримати від Держфінінспекції повну розкладку по цих фірмах", - заявив Мохник.