ua en ru

Промвиробництво Донецької обл. за січень-вересень скоротилося на 41,1%

Промвиробництво Донецької обл. за січень-вересень скоротилося на 41,1%

Скорочення виробництва з початку року залишається значним

Обсяг промислової продукції Донецької області (без урахування частини зони проведення антитерористичної операції) за січень - вересень 2015 року порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшився на 41,1%. Про це йдеться в повідомленні Головного управління статистики в Донецькій області.

"За вересень 2015 року порівняно з вереснем 2014 року виробництво зросло на 16,9%, що значною мірою пов'язане з низькою базою порівняння, адже в 2014 році вересневий обсяг промислової продукції регіону скоротився в порівнянні з аналогічним місяцем 2013 року в 2,5 рази", - йдеться в повідомленні.

У той же час, як зазначається, не дивлячись на проблеми забезпечення і відвантаження готової продукції, підприємства продовжують відновлювати виробництво, завдяки чому досягнуто його зростання у вересні порівняно з попереднім місяцем на 9,7%.

"Зокрема, збільшилися обсяги продукції у вересні порівняно з серпнем у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів - на 1,6%, в машинобудуванні - на 3,3%, у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки - на 9,2%, у виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції - на 12,9%, у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів - на 13,9%, у видобувній промисловості і розроблення кар'єрів - на 24,6%, у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції - на 25,5%, у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів - на 38,4%", - відзначили в прес-службі відомства.

Разом з тим скорочення виробництва з початку року залишається значним. За січень-вересень 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014 року спад відбувся у всіх основних видах промислової діяльності.

У базових галузях промисловості регіону як і раніше порушені традиційні виробничі ланцюжки "вугілля-кокс-метал" і "вугілля-електроенергія", хоча за вересень в порівнянні з попереднім місяцем забезпечено приріст видобутку рядового вугілля на 31,2%, виробництво коксу збільшилося на 9,6%. Разом з тим, зріс у вересні порівняно з серпнем випуск продукції на всіх основних переділів металургійного циклу.

"За січень-вересень 2015 року видобуток рядового вугілля склав 9,6 млн. тонн, що менше січня-вересня попереднього року на 12,7 млн. тонн, або в 2,3 рази. В 2,3 рази скоротився обсяг кам'яного вугілля, що включає відвантажене рядове вугілля і продукти збагачення, склавши за січень-вересень 2015 року 7,5 млн. тонн", - йдеться в повідомленні.

Виробництво електроенергії за січень-вересень 2015 року склало 15,6 млрд. кВт годин, що менше аналогічного періоду 2014 року на 12,0%.

Нагадаємо, обсяг промислової продукції Донецької області за січень-серпень 2015 року порівняно з аналогічним періодом попереднього року зменшився на 45%.