ua en ru

Прокурори вважають "сепаратистами" всіх, хто брав участь у референдумі 11 травня, - адвокат

Справи по "сепаратизму" в Луганській обл. порушено проти людей, які ніколи не тримали в руках зброю. Таку думку висловив адвокат Микола Мягков.

"У слідчих ізоляторах Луганській області знаходяться сотні людей, відносно яких порушено справи по так званому сепаратизму. На думку прокурорів, "сепаратистами" вважаються всі люди, які брали участь у референдумі 11 травня. Якщо вони хоч щось робили: були в комісії, були працівниками місцевих органів влади, де відбувалися наради на цю тему, або, будучи депутатами, брали участь в засіданнях районних рад", - повідомив адвокат.

За словами Мягкова, його підзахисна, керівник районного осередку Комуністичної партії України в Біловодську (Луганська обл.), ветеран праці 1943 року народження. Проти неї застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту по справі за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України".

"Моя підзахисна була депутатом від КПУ Біловодського райради. Вона виступала на засіданні районної ради з пропозицією підтримати референдум, але вона чітко заявляла, що мова йде не про відокремлення від України, а про самостійність Луганського регіону у складі України", - зазначив адвокат.

Мягков повідомив, що, на думку прокурорів, виступ в райраді є "закликом до зміни державного кордону України". "А за законами, депутат має право висловлювати свою думку. Між висловлюванням думки і закликом існує значна різниця. Але в проведенні лінгвістичної експертизи мені відмовлено", - підкреслив адвокат.

Він зазначив, що справу розслідує управління СБУ в Луганській області, яке зараз знаходиться в Сєвєродонецьку.

"Справа тягнеться більше півроку і постійно розвалюється. Слідчий відмовляє у всіх моїх клопотаннях по збору інформації. Кожен раз доводиться звертатися в суд, і суд змушує слідчого задовольняти клопотання", - повідомив він.

Нагадаємо, що ч. 2 ст. 110 Кримінально кодексу вводить відповідальність для представників влади, за "умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій". Такі дії караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.