ua en ru

Прокуратура Сумської обл. порушила справу проти посадових осіб ТОВ "Елга" за розкрадання коштів при утилізації пестицидів

Прокуратура Сумської області порушила кримінальну справу відносно посадових осіб ТОВ "Елга" (м. Шостка) за розкрадання бюджетних коштів при утилізації пестицидів. Як повідомив начальник Головного управління МВС України в області Петро Дяченко, прокуратура порушила справу за матеріалами УБОЗ.

У серпні-листопаді 2009 р. підприємству були передані для знищення непридатні для використання 150 т пестицидів. Перевірка показала, що на утилізацію отрутохімікатів з бюджету виділялися кошти, але утилізація пестицидів і отрутохімікатів за технологією не проводилася, вони просто закопувалися в землю на полігоні підприємства, а виділені на утилізацію кошти привласнювалися. "Мова йде не про десятки і сотні тисяч грн, а про мільйони", - сказав П.Дяченко.

На полігоні підприємства виявлені закопані в землю ємності із зламаними приладами, що містять ртуть. Проби ґрунту направлені на експертизу. Зараз фахівці встановлюють, які наслідки для жителів і екології району матиме діяльність цього підприємства.

Порушена кримінальна справа за ст.191 ч.5 (розкрадання грошових коштів у великих розмірах) і ст.366 ч.2 (службова підробка) Кримінального кодексу.

ТОВ "Елга" займається утилізацією пестицидів, агрохімікатів і медикаментів.

Голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь вважає, що отрутохімікати, закопані в землю, могли отруїти воду, яку п'ють жителі району. "З підприємством "Елга" на сьогодні вже поставлена крапка, крапка в тих проблемах, які створювало це підприємство. Йдуть слідчі дії, робота підприємства зупинена. Слідча група разом з СЕС, пожежниками зможуть з'ясувати, яку шкоду нанесений працівниками підприємства", - заявив він.