ua en ru

Прокуратура повідомила про підозру заступнику мера Ірпеня

Прокуратура повідомила про підозру заступнику мера Ірпеня Фото: прокуратура Київської області (РБК-Україна)

Заступник мера Ірпеня підозрюється в корупції

Прокуратура Київської області повідомила про підозру заступнику міського голови Ірпеня Лідії Михальченко у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Про це повідомила прес-служба прокуратури Київської області.

Михальченко підозрюється у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчиненого у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів вчинене у складі злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення вчиненому у складі злочинної організації) Кримінального кодексу України.

За даними прокуратури, підозрювана спільно із міським головою Ірпеня, його першим заступником та іншими встановленими слідством особами створили злочинну організацію з метою незаконного заволодіння грошовими коштами місцевого бюджету міста Ірпеня.

"Зловмисники розробили чіткий план, згідно з яким створювали та оформлювали різні суб’єкти підприємницької діяльності, а потім від імені Ірпінської міської ради укладали договори підряду на виконання робіт", - вважають у прокуратурі.

Правоохорнці заявляють, що підозрювана здійснювала пошук об’єктів злочинних посягань, укладала договори та приймала начебто виконані роботи, керуючи роботою фінансового управління, ініціювала внесення змін до бюджету міста Ірпеня та річного плану закупівель, забезпечувала оплату за договорами, спільно з іншими учасниками організації підбирала суб’єкти господарської діяльності, які здійснювали будівництво, отримувала від членів злочинної організації частину прибутку від незаконної діяльності у вигляді грошових коштів.

"Наприклад, Михальченко у жовтні 2016 року від імені виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області підписала договір підряду на виконання робіт з капітального ремонту дороги з тротуаром. Відповідно до вказаного договору роботи мали бути виконані до кінця 2016 року, проте станом на червень поточного року роботи фактично не виконані. Своєю незаконною діяльністю керівництво міста Ірпеня завдало шкоди місцевому бюджету на десятки мільйонів гривень", - зазначили в прокуратурі.

Нагадаємо, 30 серпня Шевченківський районний суд Києва призначив заступнику міського голови Ірпеня Дмитру Христюку домашній арешт і електронний браслет. Його підозрюють у корупції.