ua en ru

Прокуратура Швейцарії підозрює Мартиненка у хабарництві, нардепу загрожує 5 років тюрми

Прокуратура Швейцарії підозрює Мартиненка у хабарництві, нардепу загрожує 5 років тюрми Фото: Микола Мартиненко

Соратнику Яценюка загрожує 5 років тюрми

Генеральна прокуратура Швейцарії підозрює народного депутата, голову комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, заступника голови фракції "Народний фронт" Миколу Мартиненка у хабарництві та відмиванні коштів. Про це повідомляє прес-служба депутата Верховної Ради України від фракції "Блок Петра Порошенко" Сергій Лещенко.

Як повідомляється, 22 жовтня 2015 року отримано відповідь офісу Генерального прокурора Швейцарії в особі речника Лінди фон Бург де підтверджується відкриття кримінальної справи проти Мартиненко. У Швейцарії його підозрюють в хабарництві та відмиванні коштів.

"Мартиненко більше не зможе брехати. Речник прокуратури Швейцарії Лінда фон Бург вчора офіційно підтвердила порушення кримінальної справи проти правої руки українського прем'єр-міністра Яценюка. Мартиненко іде по тій же статті, за якою в Швейцарії засудили Лазаренка", - написав Лещенко у Facebook.

"Офіс Генерального прокурора Швейцарії, починаючи з 2013 року, проводить кримінальне розслідування проти українського громадянина Миколи Мартиненка за підозрою в "хабарництві" та "відмиванні коштів". У зв'язку з цим Офіс Генерального прокурора Швейцарії направив запит про надання двосторонньої правової допомоги до української влади. Ми можемо повідомити вам, що українська влада було поінформовано про відповідні обставини, а також українській владі були надані копії найбільш важливих доказів у справі. У зв'язку з тим, що розслідування кримінальної справи триває, ми не можемо надати вам будь-яку додаткову інформацію", - йдеться у повідомленні прокуратури Швейцарії.

Зокрема, у статті 322-septies частини 2 Кримінального кодексу Швейцарії "Хабарництво іноземного державного службовця" говориться, що будь-яка особа, що у якості члена суддівського або іншого органу, державного службовця, офіційно призначеного експерта чи перекладача, третейського судді, військовослужбовця іншої держави або міжнародної організації, у зв'язку зі своєю службовою діяльністю вимагає, обіцяє прийняти або приймає неправомірну вигоду за вчинення незаконної дії або такої дії, що пов'язана з незаконною, або за вчинення бездіяльності на свою користь або користь третьої особи, карається позбавленням волі на строк до 5 років або грошовим штрафом.

Окрім цього, стаття 305-bis Кримінального кодексу Швейцарії "Відмивання коштів" зокрема проголошує, що будь-яка особа, що вчиняє дії, спрямовані на зрив ідентифікації походження, відстеження або конфіскації активів, щодо яких він знає або припускає, що їхнє походження пов'язане зі злочином, карається позбавленням волі до 3 років або грошовим штрафом.

Також Лещенко наголосив, що якщо Шокін не прореагує та не порушить в Україні справу проти Мартиненка протягом наступних 10 днів, на початку наступного сесійного тижня Лешенко підпишиться під постановою про його відставку з посади генерального прокурора.

Разом з тим, у відповідь на запит Лещенка, ГПУ повідомила, що надання інформації щодо досудового розслідування суперечить Кримінальному процесуальному кодексу України та міжнародним договорам у сфері правової допомоги.

"Оскільки згідно з вашим зверненням вказане кримінальне провадження розслідується правоохоронними органами Швейцарської Конфедерації, надання Генеральною прокуратурою України запитуваної інформації щодо досудового розслідування, у тому числі в частині міжнародного співробітництва під час кримінального провадження, суперечитиме ч. 1 ст. 222 Кримінального процесуального кодексу України та чинним для України міжнародним договорам у сфері правової допомоги", - йдеться у відповіді ГПУ.

Мартиненко більше не зможе брехати. Речник прокуратури Швейцарії Лінда фон Бург вчора офіційно підтвердила порушення кри...

Posted by Сергій Лещенко on 23 октября 2015 г.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Швейцарії підтвердили інформацію про розслідування хабарництва Мартиненко.