ua en ru

Прокуратура відкрила кримінальні провадження проти 6 активістів у Волинській обл., - нардеп

У Волинській області проти шістьох громадських активістів відкрили кримінальні провадження за трьома статтями. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила народний депутат "Батьківщини" Леся Оробець, передає кореспондент РБК-Україна.

Кримінальні провадження порушено за трьома статтями: ст. 295 - заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку, ст. 296 - хуліганство, ст. 341 - захоплення державних або громадських будівель і споруд. Зокрема, кримінальні справи порушено проти колишнього губернатора Волинської області Володимира Бондаря, колишнього міського голови 2006 р. по 2011 рр. Богдана Шиби, голови Луцької міської організації партії "Батьківщина" Сергія Григоренка, депутата Волинської облради Ігоря Гузя, громадських активістів Маі Москвич і Миколи Субуцького.

Всіх активістів викликають в прокуратуру, а за деякими вже пройшли суди. 13 грудня відбувся суд, на якому Григоренко присудили два місяці домашнього арешту, заборонили брати участь у масових заходах, забрали закордонний паспорт. Вчора судили громадську активістку Москвич, якій загрожує 5 років позбавлення волі за знищення портрета Президента Віктора Януковича. Суд заборонив дівчині відвідувати центральну площу міста Луцьк і залишати межі Волинської обл., а також видав браслет.

"У нас тривають переслідування наших найбільш здатних до організованого опору активістів. Нам стало відомо, що у багатьох областях до наших колег, депутатів обласних, міських рад, просто активних громадських активістів та журналістів чиниться тиск у вигляді запрошення на допити, залякування, спроби заткнути їм рота і змусити їх сидіти по домівках і боятися", - розповіла Оробець.

Нагадаємо, 9 грудня громадські активісти винесли з приміщення Волинської облради три портрети Януковича, а 10 грудня близько 3 тис. активістів проводили мирний мітинг під стінами облради та облдержадміністрації, яку на той час вже оточила міліція.