ua en ru

Прокуратура відкрила провадження за фактом нічних подій біля Святошинського РУВС у Києві (оновлено)

Прокуратура Києва розпочала розслідування за фактом подій 10 січня 2014 р. під Києво-Святошинським районним судом.

Прокуратура Києва розпочала розслідування за фактом подій 10 січня 2014 р. під Києво-Святошинським районним судом Київської області. Про це повідомляє прес-служба столичної прокуратури.

Фотогалерея: "Беркут" розбив Луценку голову - хроніка подій біля Святошинського РУВС

"За повідомленнями про застосування сили співробітниками "Беркут" біля Києво-Святошинського суду, а також про отримання тілесних ушкоджень громадянином Юрієм Луценком на проспекті Перемоги, 109 прокуратурою Києва порушено кримінальне провадження за статтею "Перевищення службових повноважень". У рамках розслідування слідчі прокуратури встановлять об'єктивну картину того, що сталося на території суду, а також надалі поблизу Святошинського райвідділу міліції", - йдеться в повідомленні відомства.

У прокуратурі зазначили, що поки офіційних заяв про побиття людей співробітниками міліції до прокуратури не надходило, проте слідство за ч.2 ст.365 КК України розпочато за інформацією, наявною у ЗМІ.

Водночас слідчими міліції за тими ж подіями розпочато кримінальні провадження за фактом хуліганства з боку мітингувальників, незаконного втручання в діяльність суду, а також опору працівникам міліції.

Нагадаємо, в ніч на 11 січня бійці спецпідрозділу "Беркут" розбили голову екс-главі МВС Юрію Луценку поблизу будівлі Святошинського районного управління міліції на пр. Перемоги в Києві. На даний час Луценко перебуває в реанімації однієї зі столичних клінік, він при свідомості. За даними прес-служби "Третьої української республіки", лікарі, за попередньою інформацією, діагностували у політика закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, три підшкірні гематоми, наклавши на обличчя шов завдовжки 3 см.

Як повідомлялося, Луценко із дружиною Іриною, нардепом від "Батьківщини", зайшов до одного з автобусів зі спецпризначенцями, попросивши їх дотримуватися закону і діяти у відповідності з відомчими інструкціями. "Вони більше години вмовляли правоохоронців відкрити обличчя, знявши маски, а також показати посвідчення, щоб люди бачили своїх кривдників. Проте "беркутівці" відмовилися від такого кроку", - йдеться в повідомленні прес-служби ТУР.

Після спілкування із правоохоронцями подружжя Луценків залишило автобус. "Люди почали розгойдувати наповнений "беркутівцями" автобус, що налякало останніх, і вони почали бити людей, застосовуючи сльозогінний газ. Юрій Луценко став між силовиками і людьми, щоб запобігти сутичці", - сказано в повідомленні. За словами Ірини Луценко, її чоловікові було завдано близько десяти ударів кийками.

Прокуратура відкрила провадження за фактом нічних подій біля Святошинського РУВС у Києві (оновлено)

(Фото: Twitter@TURepublic)

Зазначимо, за даними прес-служби уповноваженого Верховної Ради із прав людини, в ході подій 10 і 11 січня 2014 р. під Києво-Святошинським районним судом і Святошинським РВВС у Києві госпіталізовано дві людини. Як уточнили згодом у КМДА, в ході подій у Святошинському районі Києва по медичну допомогу звернулися 17 осіб.

Станом на 13:00 суботи за фактами подій біля Києво-Святошинського райсуду Київської обл. та Святошинського райуправління столичної міліції відкрито 6 кримінальних проваджень, з них п'ять - у віданні МВС.

Прокуратура відкрила провадження за фактом нічних подій біля Святошинського РУВС у Києві (оновлено)

Кримінальні провадження відкрито за фактом блокування автодороги на пр. Перемоги активістами Автомайдану, а також за фактом хуліганських дій і псування майна (прокол активістами коліс автобусів "Беркута"). Раніше були відкриті кримінальні провадження за ч.3 ст.296 (Хуліганство), ч.2 ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ч.1 ст.376 (Втручання в діяльність судових органів). Як уточнили в МВС, за такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.