ua en ru

Прокуратура Криму порушила справу за фактом затримання заступника голови Меджлісу

Прокуратура Криму порушила справу за фактом затримання заступника голови Меджлісу Фото: Ільмі Умеров

Матеріали вищевказаних кримінальних проваджень направлено до ГПУ

Прокуратурою АР Крим розпочато кримінальне провадження за фактом затримання заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова на тимчасово окупованій території півострову Крим. Про це йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Криму.

"Встановлено, що 12 травня 2016 року озброєними співробітниками незаконного утвореного на території анексованого Російською Федерацією півострову Крим органу безпеки - підрозділу ФСБ РФ, на підставі рішень так званих судів, прийнятих за клопотанням "органів прокуратури в Криму", всупереч чинному законодавству України, затримано заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, після чого проведено обшук у його будинку", - йдеться у повідомленні.


Як зазначається, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" територія півострову Крим є невід’ємною частиною території України.

"Дії Російської Федерації щодо його анексії не визнає жодна цивілізована країна світу, оскільки це є грубим порушенням норм міжнародного законодавства та неприпустимим в цивілізованому світі", - пише прес-служба.

За вищевказаними фактами прокуратурою АР Крим розпочато кримінальні провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла).

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" матеріали вищевказаних кримінальних проваджень направлено до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.

Нагадаємо, раніше один з членів Меджлісу Ескендер Барієв повідомив, що заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова відвезли з будинку співробітники ФСБ.

Пізніше Умерову вручили підписку про невиїзд.