ua en ru

Прокуратура вже рік знаходиться в глибокій кризі, - політолог

Прокуратура вже рік знаходиться в глибокій кризі, - політолог Фото: ГПУ (Уніан)

Експерт дав оцінку діяльності Луценка на посаді генпрокурора

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник прокоментував на сторінці у Facebook зняття недоторканності з народних депутатів і результати роботи генпрокурора.

"Вчора Олег Ляшко заявив, що генеральний прокурор не прийшов вранці на засідання парламенту, оскільки п'яний. Але, думаю, що Олег Валерійович трохи помилився. Схоже, у Луценка вранці були справи важливіші, ніж зняття недоторканності з депутатів – особисте - він стежив за ходом судового процесу за позовом Шокіна, який у Верховному суді України оскаржує своє незаконне звільнення", - написав експерт.

"Тільки отримавши рішення, що його влаштовуює, він з'явився в парламенті, про що не втримався не похвалитися в своєму виступі у відповідь на збір підписів Єгором Соболєвим за його відставку", - додав він.

При цьому Бортник впевнений, що радіти тому, що суд не відновив Шокіна, а Луценко буде довго прокурором, не варто.

"Прокуратура вже рік знаходиться в глибокій кризі. Це продемонструвало і саме вчорашнє засідання Ради. Подання на позбавлення недоторканності, затримання і арешт були складені непрофесійно, про що говорили депутати-юристи. В суді такий рівень підготовки ГПУ прирікає ці звинувачення на провал, що ясно розуміють і самі обвинувачені депутати, що весь день вчора тролили Генпрокурора проханнями зняти з них недоторканність", - написав політолог.

"Полювання на велику рибу" вчора ми так і не дочекалися. При всьому бажанні не можна такою вважати Лозового або навіть Розенблата. Вчора ми мали справу з черговим сеансом "спортивної риболовлі" - коли рибу ловлять, фотографуються з нею і відпускають назад у воду. У розрізі звинувачень в ухилянні від сплати податків варто згадати закриті при Луценку справи щодо Юри Єнакіївського та Миколи Злочевського", - додав Бортник.

Справа Злочевського, на його думку, - це окрема "віртуозна робота" Луценко.

Він упевнений, що "те, чого не вийшло домогтися від генпрокурора Шокіна, то з легкістю виконав Луценко – закрив кримінальні справи проти Злочевського".

"Байден висловив президенту публічний ультиматум: якщо Шокін залишається на посаді керівника ГПУ – Україна не отримає мільярд доларів фінансової допомоги. Таким чином була розчищена дорога для Луценка. Весь цей час Джозеф Байден був "українським куратором" в адміністрації Обами і регулярно прилітав до Києва. Подейкують, у тому числі, і для того, щоб убезпечити спільний зі Злочевським сімейний бізнес. Останній приліт Байдена вже після обрання Трампа дивно збігся з закриттям всіх справ генпрокурором Луценком щодо Злочевського", - пише політолог.

При цьому експерт зазначив, що така "недалекоглядність" призвела до складнощів у відносинах з нинішньою американською адміністрацією: "Правда є проблема, Держдеп вчора заявив про втручання українського керівництва в хід виборів в США і мова може йти не тільки про "справу Манафорта", але і "іграх Байдена" з українськими корупціонерами і брудними грошима".

"У підсумку ми маємо Генерального прокурора, який за більш ніж рік не тільки завершив жодної резонансної кримінальної справи – вбивство Шеремета, Вороненкова, Майдан, Одеса і т. д., справи щодо представників минулої влади або закриті, або розвалюються, сам Луценко з учорашнього дня опинився під слідством - САП порушило в його відношенні справи щодо можливого ухилення від податків ("справа про колекцію холодної зброї" та ін). І це тільки видима частина айсберга під назвою "Генпрокурор Луценко", - підкреслив політолог.

alt