ua en ru

Програма висадки лісу в Україні не виконується, - Ю.Марчук

Програма висадки лісу в Україні не виконується. Про це сказав перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Марчук, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Ю.Марчука, в поточному році планується висадити близько 75 га лісу, в які входять зрубаний ліс, ліс пройдений пожежею, ліс на прийнятих землях, а також новий ліс, якого висаджується недостатньо.
"У тому році ми висадили 25 тис. га нового лісу, на цей рік заплановано теж 25 тис. га і на сьогодні це є відставання від програми ("Ліси України"). Згідно з програмою, ми повинні виходити на цифру 35 - 40 тис. га в рік і нарощувати цю цифру до 65-70 тис. га нових лісів на рік. І це не є нереальним. Така практика в Україні є. В 60-ті роки Україна висаджувала близько 200 тис. га на рік ", - сказав Ю.Марчук .
За його словами, проблему нестачі нового лісу можна вирішити тільки через приватизацію лісу, що виріс на розпайованих свого часу сільгоспземлі та простимулювавши фермерів пільговим оподаткуванням. Такого лісу сьогодні в сільради налічується близько 400 тис. га.
"Сьогодні багато земель знаходяться у приватних руках. Але щоб зацікавити фермерів у розведенні лісу, потрібно пільгове оподаткування. Наша податкова система досить напружена і податковий кодекс збільшив податок навантаження на галузь - проіндексована ставка податку на 18,5%, плюс були введені нові податки. А має бути, навпаки, стимулювання роботи, яка робиться 80-100 років. Фермеру вигідніше посадити пшеницю, щороку знімати урожай і отримувати прибуток, з лісом тільки ваші правнуки побачать віддачу ", - додав Ю.Марчук.

За словами Ю.Марчука, комітет вже отримав доручення від міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка і вносить відповідні зміни до програми "Ліси України", розробляє разом з Держземагентством зміни до Земельного кодексу про спрощення передачі земель під заліснення, а також проект постанови Кабінету міністрів , який дозволить спростити процедури оформлення землі та оподаткування.
"За існуючою системою, для того щоб посадити ліс потрібно, перше, отримати акт на землю, заплативши за неї певну суму, і заплатити на неї податок на зміну с/г землі в лісову. І поки це все заплатиш, грошей на створення лісів вжезакінчилися. Нам треба було б скасувати цей податок і полегшити отримання актів на землю. Якщо висадка лісу на 1 га коштує 800 грн - це без догляду, а річний цикл доходить до 3 тис грн, а в деяких областях до кількох сотень гривень і плюс податок. Тому цей проект зараз повністю виписаний і з боку АПК у нас є повна підтримка в цьому напрямі ", - сказав Ю.Марчук.

Нагадаємо, 16 вересня 2009 р. постановою Кабінету міністрів України № 977 була затверджена Державна цільова програма "Ліси України" на 2010-2015 рр.