ua en ru

Прогнози клімату: чи побачив бізнес реальні поліпшення для своєї роботи

Юрій Панченко, економічний журналіст, спеціально для РБК-Україна

Хоча зміна влади в країні ще не призвела до реального поліпшення бізнес-клімату, бізнес налаштований оптимістично. Втім, найбільші очікування у підприємців із Заходу та Центру країни, тоді як Південний Схід налаштований більш скептично.

Європейська бізнес асоціація (EBA) презентувала черговий замір інвестиційного клімату в Україні. Такі дослідження EBA проводить щокварталу починаючи з початку фінансової кризи в 2008 році. В опитуванні взяло участь 106 керівників компаній-членів асоціації.

Нинішнє опитування показує суттєве зростання оцінок бізнесу - за три місяці рейтинг виріс з 1,81 до 2,72 бала (за 5-бальною шкалою). Це найвища оцінка, починаючи з середини 2011 року. Також це найбільш різке зростання країни в рейтингу, досягнутий за три місяці.

Втім, самі члени EBA оцінюють нинішнє зростання в першу чергу як результат очікувань бізнесу, а не як оцінку реального стану справ. Не випадково найбільш високу оцінку зайняв індекс очікувань підприємців (3,6 бала). Нинішній рівень бізнес-клімату ними був оцінений значно нижчим - на 2 бали. Більше третини респондентів не побачили за останні два місяці жодних позитивних змін. Решта назвали досягненнями новий склад уряду (18% респондентів), початок антикорупційних процесів (13%) і підготовку масштабних реформ економіки (11%). Крім того, таке зростання було досягнуто на фоні рекордного падіння очікувань бізнесу, показаного в кінці минулого року. На тлі відмови від підписання Договору про асоціацію з ЄС і фактичного початку входження України в Митний союз оцінки інвестиційного клімату в країні впали до 1,81 бала.

Всупереч очікуванням, більшість підприємців поки що не відреагували на зміну політичного вектора країни. Про позитивний вплив розширення співробітництва з Євросоюзом заявило лише 9% опитаних керівників компаній. Ще менше - всього 4% - оцінили відновлення переговорів з МВФ і можливого фінансування з боку ЄС. Втім, деякі позитивні зміни бізнес все ж встиг відчути. Загальна оцінка за всіма показниками, що впливає на роботу бізнесу (спрощення митних бар'єрів, відшкодування ПДВ, валютне регулювання, технічні бар'єри в торгівлі), хоча і залишається на вкрай низькому рівні, однак показала невелике зростання. При цьому на середній рівень (від 3 балів) вийшли оцінки бізнесу, реформування судової системи та боротьби з корупцією.

У той же час бізнес турбує посилення нестабільність в країні (31% респондентів), геополітичний конфлікт з Росією (29%). Глобальні проблеми відсунули стан економіки на другий план. У такій ситуації про проблеми, пов'язаних з різку девальвацію гривні і постійних курсових коливаннях, заявило лише 12% респондентів.

Характерно, що чарівність зміною політичного курсу країни також не носить загального характеру. Найбільш високу оцінку нинішнього бізнес-клімату отримала Західна (2,7 бала) і Центральна Україна (2,4). У той же час Схід і Південь країни мають значно гірші оцінки - по 1,9 бала. Крім великих політичних ризиків, EBA це пов'язують і з меншою готовністю місцевого бізнесу до змін. "Боротьба з корупцією залежить не тільки від дій держави, але і від бізнесу. В якості прикладу можна назвати Львівську область, де використовується нульовий рівень толерантності до корупції. Як результат - вантажі проходять львовскою митницю без сплати хабарів, чого раніше і уявити було не можна", - пояснила виконавчий директор EBA Ганна Дерев'янко.

У такій ситуації бізнес вже зараз демонструє інтерес до нових інвестицій в Україні. У першу чергу це стосується спекулятивного капіталу - адже вартість українських активів вже досягла свого дна.

"Всі розуміють, що гіршого Президента, ніж Янукович, в України вже не буде. Повернення Януковича у владу також малоймовірно. У такій ситуації вартість українських активів незабаром повинна почати зростання", - неофіційно розповів керівник західного інвестиційного фонду, з початку року розпочав роботу в Україні.

За його словами, більшість інвесторів, в першу чергу - портфельних, все ж очікують стабілізації політичної ситуації в країні. "Це може бути і закінчення президентських виборів, і остаточна ратифікація угоди з ЄС - головне, щоб знизилася загроза збройного конфлікту з Росією. Однак навіть зараз є інвестори, яке готові ризикнути, прийшовши в Україну першими, не чекаючи політичний стабілізації", - пояснив інвестор.

Тим більше, як зазначає президент ІК Dragon Capital Томаш Фіала, зараз більшість експертів очікують початку відновлення української економіки вже з IV кварталу поточного року. "Звичайно, чергове загострення торговельних відносин з Росією може додатково погіршити ситуацію, проте вплив цього фактора не буде критичним - український бізнес вже звик існувати в умовах недружнього ставлення з країни Росії", - пояснив він.

Проте інвестиційний клімат країни, заснований на довірі і очікуваннях, не виглядає достатньо стійким. Тим більше, у бізнесу вже є досвід високих очікувань від зміни влади і наступних розчарувань. Для прикладу, в 2010 році після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича та оприлюднення програми економічних реформ, індекс EBA за півроку зріс з 2,57 до 3,25 бала. Однак простий реформ призвів до нового спаду - більшу частину правління Януковича оцінка інвестиційної привабливості трохи перевищувала 2 бали, а до кінця - і зовсім показала антирекорд.

Тим більше, основною проблемою поганого інвестиційного клімату в Україні, як правило, є не погане законодавство, а відсутність його реалізації на практиці. "Від особливостей української судової системи втомився не тільки європейський бізнес, який просто йшов з країни, але й український. Тому довіра бізнесу до судової влади є основною умовою реального поліпшення бізнес-клімату в країні", - упевнений керуючий партнер адвокатського об'єднання Arzinger Тимур Бондарєв.

В цілому, за словами Ганни Дерев'янко, бізнес готовий дати владі до року строку для проведення реальних реформ. "Зазвичай бізнес не готовий чекати так довго, але в даному випадку ми також робимо знижку на військову агресію, що відволікає уряд від економічних реформ", - уточнила вона.