ua en ru

Прогноз зростання ВВП України при посиленні європейських боргових проблем може бути знижений до 2%, - аналітики

При посиленні європейських боргових проблем прогноз зростання ВВП України може бути знижений з 3% до 2%, вважають аналітики "Трійка Діалог".

"Зовнішня кон'юнктура залишається вельми непростою через невизначеність перспектив виходу з кризи в країнах єврозони і небажання інвесторів вкладати в ризиковані активи. Ситуація посилюється тим, що можливості України щодо залучення фінансування на світових ринках боргу вельми обмежені. Росія і Європа, як і раніше, є основними зовнішньоторговельними партнерами України, забезпечуючи ринок збуту більш ніж 50% українського експорту, тому перспективи української економіки будуть сильно залежати від розвитку ситуації у відповідних регіонах", - вважають аналітики.

Налагоджені торгові зв'язки повинні забезпечити Україні певні вигоди за рахунок високих темпів економічного зростання в Росії (на тлі високих цін на нафту), проте невтішні європейські перспективи аж ніяк не обіцяють реальному сектору української економіки нічого хорошого, упевнені в "Трійка Діалог".

"З урахуванням складної зовнішньої кон'юнктури і такого позитивного чинника, як низькі темпи інфляції, уряд України на даний момент має можливість для пом'якшення кредитно-грошової політики, щоб прискорити внутрішнє кредитування і підтримати внутрішній попит. Основними обмеженнями для застосування заходів кредитно-грошового характеру є недостатня гнучкість обмінного курсу і ризик того, що бюджетний дефіцит виявиться більше, ніж очікувалося. Відтік капіталу і негативні явища у сфері зовнішньої торгівлі (якщо події знову будуть розвиватися саме таким чином), ймовірно, призведуть до серйозних обмежень ліквідності, які можуть загальмувати економічне зростання, якщо влада не відмовиться від таргетування номінального валютного курсу", - вважають аналітики.

Нагадаємо, згідно з даними НБУ, зростання ВВП України за підсумками кварталу склало 2,5% в річному вимірі.