ua en ru

Профспілки України вимагають від уряду підвищення соцстандартів і погрожують страйком

Профспілкові об'єднання України погрожують розпочати всеукраїнських страйк в разі, якщо уряд не виконає їх ультиматум щодо підвищення соцальних стандартів. Про це лідери профспілкових організацій оголосили на брифінгу у Верховній Раді України.

"Якщо уряд не стане реагувати негайно на наші вимоги, бо це остання парламентська сесія - тоді профспілки закличуть всіх людей України, всі соціальні верстви, всіх людей найманої праці до загальноукраїнського страйку. І ми це зробимо. Ви бачите, що тут зібралися всі керівники профспілкових об'єднань. Тому далі терпіти такого становища ми не будемо", - зазначив голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий пояснив, в чому полягають вимоги: по-перше, профспілки вимагають - зменшення тарифів прийнаймні вдвічі і перехід на використання українського газу для потреб населення; по-друге - підвищення з 1 липня розміру мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії і соціальних виплат не менш, ніж на рівень інфляції 2014-2015 років; по-третє - скасування оподаткування пенсій, в тому числі працюючим пенсіонерам.

"Законопроекти всі зареєстровані, і потрібна політична воля, зокрема уряду України, на те, щоби завтра до порядку денного Верховної Ради внести відповідні законопроекти до розгляду і прийняти відповідальні рішення в інтересах громадян України. Аналітичні оцінки бюджету вказують на те, що є сьогодні профіцит бюджету, що в тіньовій економіці обертаються понад 200 млрд тіньової заробітної плати, отже можна сформувати і статки Пенсійного фонду, і Бюджет України, і таким чином піти назустріч людям в цих надзвичайно складних умовах", - зазначив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

У прес-конференції також взяли участь заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк, голова об'єднання профспілок "Єдність" Анатолій Оніщук, голова профспілки працівників НАН України Анатолій Широков. Під ультиматумом до уряду стоять також підписи представників Федерації професійних спілок траспортників України, Об'єднання всеукраїнських автономних профспілок тощо.

Профспілки України вимагають від уряду підвищення соцстандартів і погрожують страйком

Профспілки України вимагають від уряду підвищення соцстандартів і погрожують страйком