ua en ru

Стан галузевої медицини на шахтах Metinvest і DTEK виграє на тлі держшахт, - Укрвуглепрофспілка

Президія ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, розглянувши ситуацію з ростом профзахворювань і смертності на підприємствах галузі від серцево-судинної недостатності, зажадав від Міненерговугілля та інших власників відновити роботу цехових медичних служб.

Члени президії відзначили, що з-за незадовільної організації попередніх медичних оглядів при прийнятті на роботу, періодичних (протягом трудової діяльності), а також неякісного їх проведення лікувально-профілактичними установами кількість смертельних випадків працівників галузі від гострої серцево-судинної недостатності за період 2010-2012 років становило 18% від загальної кількості загиблих на виробництві, за 9 місяців 2013 року на підприємствах померло вже 10 трудящих (14% від усіх смертельно травмованих).

На думку профспілки, однією з причин такої сумної статистики стала ліквідація роботодавцями цехового терапевтичного медичного обслуговування трудящих на ряді підприємств галузі.

Так, тривалий час немає цехових дільничних лікарів-терапевтів на підприємствах, які перебувають на профспілковому обліку семи територіальних організацій Укрвуглепрофспілки: Червоноармійській, Шахтарської, Селидівський, Волинської, Торезької, Первомайської та Стахановської. Всього по одному лікарю-терапевту працює на підприємствах Горлівського, Дзержинського, Донецького об'єднаного, Макіївського і Сніжнянського теркомов Профспілки вугільників. Працівників підприємств ДП "Львіввугілля" обслуговують шість лікарів-терапевтів цехових, але чи будуть вони працювати в 2014 році - невідомо. ДП "Донбасантрацит" обслуговують два фахівця на 0,3 ставки, ТОВ "ДТЕК "Добропіллявугілля" - чотири лікаря на 0,5 ставки, а на шахтах "Білицька" і "Алмазна" їх зовсім немає. Прийом працівників ведуть лікарі на семи шахтах ДП "Луганськвугілля", але на шахті ім. Артема лікар-терапевт працює на 0,5 ставки, а на шахті "Черкаська" його немає.

Також наголошується, що інше становище склалося на ряді підприємств недержавної форми власності. Так, трудящих ПАТ "Краснодонвугілля" обслуговують сім лікарів різних профілів, а також 10 фахівців групи профоглядів, СП "Ультрамед". На підприємствах, які перебувають на профспілковому обліку Дніпропетровської територіальної організації Укрвуглепрофспілки, прийом ведуть два рази в тиждень 10 цехових лікарів-терапевтів, така ж ситуація і на всіх шахтах ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит" і ТОВ "ДТЕК Свердловантрацит". В результаті практично на всіх цих підприємствах зафіксовано зниження рівня профзахворювань і втрачених днів працездатності.