ua en ru

Профіцит платіжного балансу є основою забезпечення курсової стабільності гривні, - експерт

Позитивне сальдо платіжного балансу є основою забезпечення курсової стабільності національної валюти, вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький. «Не можна не погодитися з висновком про зниження девальваційних очікувань, як чинник формування профіциту фінансового рахунку», - сказав він.

За словами Литвицького, зменшення девальваційних очікувань вплинуло на покупку банками валютних облігацій уряду, збільшило чистий приплив за статтею «інший капітал», який в цілому досяг 28% загального профіциту фінансового рахунку в лютому. Експерт стверджує, що посилення поточного рахунку в наступні місяці можливо, і це залежить як від світової кон'юнктури, так і від зусиль уряду по підтримці експорту, імпортозаміщення, відновленню економічного зростання ресурсозберігаючого типу. «Нацбанк повинен триматися перевіреної лінії, спираючись на збереження низької інфляції і недопущення невиправданого посилення номінального обмінного курсу. У той же час, для профілактики подорожчання енергоімпорт Нацбанк повинен бути обачним в плані попередження невиправдано високих девальваційних хвиль», - підкреслив Литвицький.

НБУ констатує, що формування профіциту по фінансовому і капітальному рахунках в лютому (2,3 млрд дол. в лютому 2013 р. проти 1,6 млрд дол. в лютому 2012 р.) забезпечено, головним чином, завдяки розміщенню урядових єврооблігацій урядом (1 млрд дол.) і зниженням девальваційних очікувань, внаслідок чого попит на готівкову іноземну валюту залишався низьким.