ua en ru

Профіцит платіжного балансу України у вересні становив 474 млн доларів

Профіцит платіжного балансу України у вересні становив 474 млн доларів Фото: профіцит платіжного балансу склав більш ніж 470 млн доларів

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні збільшився до 875 млн доларів

Профіцит платіжного балансу України у вересні становив 474 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з даними нбу, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні збільшився до 875 млн доларів.

Нацбанк пояснив, що розширення дефіциту було обумовлено, в першу чергу, плановими виплатами урядом відсотків за реструктуризованими ОВДП.

Крім того, несприятливі умови торгівлі обумовили зниження експорту товарів, а в річному вимірі, так і порівняно з попереднім місяцем. А одна з основних дохідних статей бюджету – експорт зернових, знизився у зв'язку з падінням світових цін на зерно. При цьому фізичний обсяг експорту зріс. Так само з-за зниження світових цін на сталь скоротився експорт продукції металургії. У той же час стрімко збільшився експорт олії та жирів завдяки високому врожаю соняшнику.

Що стосується імпорту, його зростання сповільнилося. Перш за все, внаслідок більш низьких темпів зростання імпорту сільськогосподарської техніки в річному вимірі.

Чисті надходження за фінансовим рахунком у вересні склали 1,3 млрд доларів.

Джерелом надходжень, на відміну від попередніх місяців, стали переважно залучення державного сектора. Успішне завершення другого перегляду програми EFF з Міжнародним валютним фондом дозволило уряду розмістити єврооблігації на суму 1 млрд доларів під гарантії уряду США.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій до 444 млн доларів, у тому числі 264 млн доларів - в реальний сектор. В банківський сектор надійшло 180 млн доларів, які були спрямовані на докапіталізацію банків з іноземним капіталом.

Обсяги скорочення готівкової валюти поза банками збільшився порівняно з серпнем.

Чистий відтік боргового капіталу як реального, так і банківського сектора збільшився до 480 і 452 млн доларів відповідно. Це, насамперед, обумовлено великими обсягами погашення довгострокових кредитів, тоді як залучення приватного сектора все ще залишалися низькими.

У січні-вересні 2016 сальдо поточного рахунку платіжного балансу було від'ємним і становило 2,3 млрд доларів. Однак дефіцит поточного рахунку був компенсований чистими залученнями за фінансовим рахунком. Як наслідок, додатне сальдо зведеного платіжного балансу склало 1 млрд доларів.

Нагадаємо, профіцит місцевих бюджетів станом на 1 вересня склав 32 млрд гривень.