ua en ru

Раді рекомендують дозволити "Нафтогазу" стягнення заборгованості зі споживачів газу

Раді рекомендують дозволити "Нафтогазу" стягнення заборгованості зі споживачів газу

Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендував парламенту прийняти за основу урядовий законопроект №2214 "Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", передає кореспондент РБК-Україна.

Також комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту підготувати цей законопроект до другого читання за скороченою процедурою.

Цей законопроект передбачає внесення змін до п'яти існуючим законам України. Зокрема до закону "Про теплопостачання", в якому передбачається удосконалення механізму розрахунків в секторі централізованого теплопостачання, зокрема, внесення до закону про існування спецрахунків тільки тих підприємств, які є ліцензіатами НКРЭКУ (це приблизно 300 теплогенеруючих підприємств), які на сьогоднішній день споживають 98% природного газу, всі інші теплопостачальні підприємства цим законом пропонується перевести на передоплату.

Також пропонується дозволити Кабміну відключати боржників - теплогенеруючі підприємства в режимі дотриманням безаварійності.

Крім цього пропонується розробити механізм реалізації існуючої заборгованості перед НАК Нафтогаз України на аукціонах.

Нагадаємо, Кабмін пропонує Раді надати "Нафтогазу" можливість стягнення заборгованості зі споживачів газу.