ua en ru

У профільній асоціації стверджують, що через лобістів дешеві цигарки можуть подорожчати до 28 гривень

У профільній асоціації стверджують, що через лобістів дешеві цигарки можуть подорожчати до 28 гривень Фото: виробництво цигарок

Рада може прийняти закон, який зрівняє ціни тютюнових виробів середнього і низького цінових сегментів

Асоціація "Виробників тютюнових виробів" стверджує, що лобісти намагаються "протягнути" через Верховну Раду закон, який зрівняє ціну тютюнових виробів середнього і низького цінових сегментів, "знищить українських виробників сигарет і заблокує ринок для нових гравців". Наслідки будуть фатальними для державного бюджету та економіки в цілому, а найдешевша пачка сигарет коштуватиме не менше 28 гривень уже з 1 січня 2018 року, говориться в письмовому зверненні асоціації до народних депутатів.

Табачники пояснили, що мова йде про законопроект №6683 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування тютюнових виробів", який зареєстрували 11 липня 2017 року депутати Кужель А. В., Загорій Р. В., Писаренко С. С. і Мельничук С. П. В асоціації вважають, що депутати лобіюють "картельну змову" компаній "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" і "В. А. Т. Прилуки".

Зазначені іноземні виробники планують встановити коефіцієнт, за допомогою якого фіксується мінімальна ціна тютюнових виробів на ринку на рівні 1,85 - відповідно ціна найдешевшої пачки сигарет буде не менше 28 гривень.

Тютюнові гіганти намагаються зрівняти на законодавчому рівні ціну тютюнових виробів усіх торгових марок середнього і низького цінового сегменту, що в свою чергу дозволить їм витіснити з ринку дешеві сигарети. В асоціації стверджують, що це призведе до створення монополії, зруйнує конкуренцію у вітчизняній тютюнової галузі, дозволить більш дорогих сегментах тютюнових виробів знищити більш дешевий сегмент, забезпечить окремим іноземним виробникам величезні надприбутки в обхід державного бюджету. Постраждають, насамперед, вітчизняні курці і національні виробники недорогих тютюнових виробів. Як наслідок, зростатиме тіньовий ринок тютюнових виробів.

В галузевій асоціації пояснюють, що законопроект №6683 повністю суперечить нормам чинного європейського законодавства, а саме Директиві Ради ЄС 2011/64 /ЄС від 21 червня 2011 року. В якості прикладу також призводять рішення Європейського суду - справа №З-221/08 Єврокомісії проти Ірландії (пункт №55) справа №З-197/08 Єврокомісії проти Франції (пункт №53) і Єврокомісії проти Австрії (пункт №43). Даними рішеннями були визнані протиправними та скасовані законодавчі акти зазначених країн щодо встановлення аналогічних коефіцієнтів при визначенні цін на тютюнові вироби.

Також в асоціації звернули увагу на роз'яснення Антимонопольного Комітету України (№126-29 / 02-8287 від 01.08.2017) по даному законопроекту: при існуючій сьогодні моделі ринку встановлення фіксованого розміру мінімальних і максимальних роздрібних цін буде мати атиконкурентний ефект, призведе до продажу всіх марок цигарок всіх виробників по однаковій мінімальній роздрібній ціні і неможливості виробників конкурувати за споживача. Відбудеться витіснення з ринку продукції виробників "нижчої" собівартості виробниками продукції "вищої" собівартості, і як наслідок - перехід споживачів до споживання марок сигарет "вищої" собівартості, які продаються за однаковою з марками цигарок "нижчої" собівартості ціною.

Законопроект №6683, стверджують "Виробники тютюнових виробів", також суперечить Угоді про асоціацію України з ЄС, його прийняття повністю розбалансує український бюджет. Щоб уникнути ризику, необхідно рівномірно і однозначно розподілити податкове навантаження між всіма ціновими сегментами тютюнових виробів, як пропонується в альтернативному законопроекті №6683-1 від 21.07.2017

"Пропонується збільшення специфічної ставки акцизного податку на 33%, підвищення адвалорної ставки акцизного податку на 8% (з 12% до 20%) і збільшення мінімального акцизного навантаження з кожної тисячі сигарет в 792,75 гривень., Що забезпечить орієнтовний додаткове надходження до бюджету 11,8 млрд гривень у рік (дані ставки акцизного податку забезпечать встановлення акцизу в ціні тютюнових виробів на рівні не менше 60%, що в свою чергу суттєво зменшить ризики зростання тіньового ринку на території України)", - стверджують в асоціації "Виробників тютюнових виробів".