ua en ru

Проекту South stream навряд чи вдасться отримати підтримку ЄС, - експерт

Газопровід South stream («Південний потік») навряд чи отримає підтримку з боку керівництва Євросоюзу. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявив професор Клаудіа Кемферт, провідний німецький експерт в сфері енергетики, коментуючи можливі результати сьогоднішніх переговорів Володимира Путіна з керівництвом ЄС щодо газопроводів.
«Не слід забувати, що South stream безпосередньо конкурує з проектом Nabucco, адже мова йде майже про один і ой же напрямок... Я не виключаю, що можуть бути реалізовані обидва проекти, але питання в тому, чи існує необхідність у двох газопроводах на цьому напрямку. На газовому ринку склався надлишок пропозиції. Гуртові ціни перебувають на порівняно низькому рівні. Можливість покупки недорогого зрідженого природного газу на світових ринках дозволяє гнучко реагувати на зміну попиту. Тому виникає справедливе запитання, наскільки Євросоюз дійсно зацікавлений у будівництві нових газопроводів? Чи потрібен нам - крім Nord stream і Nabucco - ще й South stream?», - Підкреслила К.Кемферт.
При цьому вона визнала, що зростання споживання газу в ЄС буде рости і гратиме велику роль в економіці єдиної Європи «найближчі 20 років». «Частка споживаного російського газу може зрости. У тому числі й тому, що знизяться обсяги видобутку в Норвегії та Нідерландах. Пропозиція скрапленого газу на світових ринках, навпаки, може істотно збільшитися - завдяки постачальникам з Африки та Азії, а також за рахунок збільшення видобутку в США. Але для Німеччини особливу роль буде як і раніше грати російський газ, його імпорт, швидше за все, збільшиться, в тому числі і за рахунок газопроводу Nord stream», - сказала експерт.
Крім того, вона додала, що сподівається на відв'язування ціни трубопровідного газу до цін на нафту з боку «Газпрому». «Не думаю, що від цієї залежності вдасться повністю позбутися. Але, якщо б Росія відмовилася від цієї прив'язки, погодившись з формуванням ринкової ціни на газ, це був би дуже важливий сигнал », - резюмувала К.Кемферт.