ua en ru

Проект з будівництва високовольтних ліній магістралей буде завершено в січні, - Укренерго

Проект з будівництва високовольтних ліній магістралей буде завершено в січні, - Укренерго Фото: в.о. директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук

Лінія високовольтної магістралі зв'яжуть Хмельницьку та Рівненську АЕС з підстанцією "Київська"

Будівництво ліній електропередач напругою до 750кВ, які зв'яжуть Хмельницьку та Рівненську АЕС з підстанцією "Київська" буде завершено у січні 2016 року. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив в. о. директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Цей проект долгоиграиющий. Він почався у 2005 року і пройшов кілька етапів. Ми активізували його з березня-квітня 2014 року, і зараз ми вийшли на 99% готовності по лінії з Рівненської АЕС на підстанцію "Київська", де більш 300 км довжиною. Її будівництво буде завершено до 20 грудня. А лінія протяжністю 130 км з Хмельницькій АЕС буде збудована до 20 січня".

Нагадаємо, проект з будівництва високовольтних магістралей фінансується ЄБРР і з держбюджету. Загальна вартість проекту оцінюється в 200 млн доларів.

Спочатку його реалізація передбачала 2 етапи - з міжнародного й локального фінансування. До останнього віднесли будівництво першої черги підстанції "Київська", а в рамках міжнародної допомоги повинні бути побудовані дві лінії 330 кВ, які інтегрують підстанцію в "Київське кільце".

Раніше менеджмент "Укренерго" повідомляв, що реалізація проекту забезпечить держкомпанії близько 1 млрд грн економії на рік.