ua en ru

Проект НБУ щодо створення і реєстрації банків зробить діяльність їх відділень економічно недоцільною, - АУБ

Проект змін НБУ зробить діяльність відділень банків економічно недоцільною. Таку думку висловили в Асоціації українських банків (АУБ), коментуючи підготовлений НБУ проект змін до Положення "Про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень", затверджений Постановою Правління НБУ №375 від 31.08.2001 року.

Зокрема, в проекті пропонується встановити вимоги до обов'язкової наявності керівника відділення. При цьому вимоги до професійної придатності керівника відділення мають бути ідентичними до вимог до Голови правління та членів правління банку.

На сьогодні банками відкрита велика кількість відділень, які не мають самостійного балансу. Введення в таких відділеннях штатної посади керівника зробить їх діяльність економічно недоцільною, кажуть в АУБ. З огляду на те, що на сьогодні існує проблема забезпечення керівними банківськими кадрами у регіонах України, банки просто не зможуть знайти для заповнення вакансій фахівців відповідного рівня (наявність вищої економічної, юридичної освіти чи освіти у галузі управління, стаж роботи у банківській системі за відповідним фахом не менше трьох років).

Крім того, примусове закриття невеликих відділень, зокрема районних та селищних установ Ощадбанку, матиме негативний соціально-політичний ефект, оскільки в багатьох випадках відділення Ощадбанку є єдиними банківськими установами у віддалених населених пунктах, вважають в АУБ.

АУБ пропонує надати банкам право самостійно визначати необхідність призначення керівника відділення та диференціювати кваліфікаційні вимоги до посад керівників банківських установ різних рівнів.