ua en ru

Проект змін до Конституції передбачає скасування держадміністрацій, - Гройсман

Проект змін до Конституції передбачає скасування держадміністрацій, - Гройсман Фото: Володимир Гройсман

Замість держадміністрацій будуть організовані префекти

Проект змін до Конституції передбачає скасування держадміністрацій. Про це в ході брифінгу повідомив спікер парламенту Володимир Гройсман за підсумками засідання робочої групи з питань конституційних засад організації та здійснення державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою України та децентралізації влади, передає кореспондент РБК-Україна.

"Місцеві державні адміністрації будуть ліквідовані. На їх місці будуть утворені нові органи (префекти - ред.), які будуть виконувати контролюючі і координуючі функції, що дозволить створити таку систему, при якій було б збережено противаги і недопущення будь-якої системи порушення прав людей на територіях сіл, селищ, міст, районів, областей", - наголосив Гройсман.

Також у напрацьованому проекті змін до Конституції пропонується створити виконавчі комітети на рівні областей і районів, а також передати повноваження та фінансові ресурси на базовий рівень - рівень міста, селища, села.

За словами Гройсмана, відповідний проект змін до Конституції в питаннях децентралізації схвалений на 99%. Надалі документ чекає на схвалення Венеціанської комісії, обговорення з політичними силами, розгляду на засіданні Конституційної комісії та передачу Президенту.

При цьому спікер підкреслив, що зміни до Конституції не передбачають перейменування населених пунктів і регіонів.

Очікується, що Конституційна комісія розгляне зміни до Конституції України вже на наступному тижні.

Нагадаємо, Володимир Гройсман проконсультується з Венеціанською комісією щодо змін до Конституції.