ua en ru

Проект видобутку сланцевого газу в Україні підтримали 32 екологічні організації

Проект видобутку сланцевого газу в Україні підтримали 32 екологічні організації. Про це повідомив голова громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України Валентин Савицький під час круглого столу "Перспективи видобутку сланцевого газу в Україні".

За словами Савицького, 32 громадські організації екологічного спрямування, які входять до громадської ради при Мінекології, підтримали роботу уряду в напрямку розробки сланцевого газу. "Наша позиція полягає в тому, що видобуток сланцевого газу може стати справжнім проривом для України. Україна має шанс стати енергетично незалежною. На сьогоднішній день йде робота лише з розвідки родовищ. І на цьому етапі говорити про ризики і, тим більше, ставити під сумнів саму ідею видобутку сланцевого газу - неприйнятно. Україна, яка купує сьогодні найдорожчий газ в Європі, просто не може собі цього дозволити ", - сказав Савицький.

Експерт нагадав, що нещодавно Громадської ради при Мінекології та Мінекології підписали Меморандум про взаєморозуміння та спільні дії для забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства, захисту навколишнього середовища, забезпечення доступу громадськості до інформації, а також забезпечення можливості участі громадськості при проведенні робіт з видобутку нетрадиційних вуглеводнів в Україні . "Ризики є і в атомній енергетиці, і на теплових станціях. Тому забороняти видобуток сланцевого газу не можна, однак громадськість повинна мати можливість контролювати ці процеси", - сказав Валентин Савицький.

За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, на екологічному аспекті сьогодні швидше спекулюють, так як технологія гідророзриву, яка використовується при видобутку сланцевого газу або газу ущільнених пісковиків, давно використовується в багатьох країнах, у тому числі в Росії та Україні при видобутку нафти. "І те, що сьогодні під виглядом турботи про екологію йдеться про заборону навіть не видобутку, а розвідки сланцевого газу, свідчить про те, що у цих" страшилок "є певний замовник, який дуже не зацікавлений в енергетичній незалежності України", - додає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Нагадаємо, 24 січня 2013 року в Давосі (Швейцарія) було підписано угоду між урядом України і компанією Royal Dutch Shell про розподіл продукції, яка видобуватиметься на Юзівському родовищі газоносних сланців (Харківська та Донецька області). Крім того, уряд України планує до кінця квітня підписати угоду про розділ продукції від видобутку сланцевого газу з компанією Chevron в рамках розробки Олеської площі (Львівська та Івано-Франківська обл.).