ua en ru

Для просування реформ потрібно більше об'єднаних зусиль, - Рибалка

Для просування реформ потрібно більше об'єднаних зусиль, - Рибалка Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

За словами Рибалки, Україну можуть врятувати тільки системні структурні реформи

Якщо кардинально не змінити політику і не прискорити реформи в України мало шансів уникнути подальших криз і дефолтів в найближчі 20 років, і кожний раз це буде черговим ударом по банківській системі. Про це заявив екс-глава фінансового комітету Верховної Ради, народний депутат Сергій Рибалка, виступаючи на засіданні загальних зборів Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

"Нам всім потрібні реформи. НАБУ - потужна організація, яка щодня працює над цими питаннями. І я дуже вам за це вдячний. Але нам потрібно більше активних об'єднаних зусиль", - сказав Рибалка.

За його словами, влада у вересні позичила 3 мільярди доларів на зовнішніх ринках і "думає, що до виборів можна ні про що не турбуватися і забути про реформи".

"Уряд, як і попередні його склади, вирішує власні політичні проблеми за рахунок інфляції. Але тепер маємо найбільший борг в історії. Вже віддаємо більше 4% ВВП тільки на його обслуговування. Це вдвічі більше, ніж витрачаємо на оборону. Тобто все, що можна було вкладати у розвиток, ми віддаємо зовнішнім кредиторам. Борг стає катастрофічним. Його обслуговування перекреслює подальший розвиток України", - заявив Рибалка.

Він також зазначив, що рівень податкового навантаження та розподілу грошей через бюджет знову зростає, і це можна побачити в бюджеті на наступний рік. "А чіткої стратегії стимулювання розвитку досі немає", - сказав народний депутат.

За його словами, Україну можуть врятувати тільки системні структурні реформи: антикорупційна, судова, податкова, бюджетна, промислова та фінансова. У фінансовому секторі влада повинна щоденно працювати, щоб допомогти банкам зменшити рівень проблемних кредитів, вважає Сергій Рибалка.

"Потрібна стратегія розвитку державних банків. Необхідно зробити багато кроків на зміцнення системи і зменшення ризиків. Це - захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, створення кредитного реєстру, реформа всіх регуляторів та Фонду гарантування вкладів. Повинні, нарешті, призначити нового главу НБУ. І розвивати всі сектори фінансового ринку", - сказав народний депутат.